Fakulteti će morati da otpuste deo zaposlenih

Fakulteti će do kraja godine početi da otpuštaju službenike, ali i profesore, kako bi postupili po Odluci vlade o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, koja je doneta 20. juna.
Na Univerzitetu u Beogradu najviše će stradati Medicinski fakultet koji treba da smanji broj za 250 zaposlenih, pišu "Novosti". Pravni fakultet moraće da se zahvali na saradnji 25 saradnika, a Učiteljski da platnu listu skrati za 27 imena radnika na neodređeno vreme. Većina državnih fakulteta moraće da se odrekne dela zaposlenih, a na Univerzitetu u Beogradu za sada mogu da budu spokojni Fakultet organizacionih nauka, Elektrotehnički, Stomatološki, Fakultet političkih nauka, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Građevinski...
 
Na univerzitetu kažu da bi sprovođenje ove odluke ugrozilo rad visokoškolskih institucija.
 
"Osnovni problem je što naš fakultet i s postojećim brojem zaposlenih jedva izlazi na kraj sa svim obavezama. Imamo ukupno 8.000 aktivnih studenata i 195 zaposlenih, koji čine i nastavno i nenastavno osoblje, a odlučeno je da broj moramo da smanjimo na 170", kaže za "Novosti" prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu.
 
"Sa smanjenim brojem nastavnika nećemo više ispunjavati postojeće standarde za akreditaciju, a već naredne godine čeka nas novi ciklus akreditacije", navodi Avramović.
 
"Seča" očekuje i ostale državne univerzitete.
  • H.

    19.11.2017 15:46
    Na fakultetima vec primaju mali broj studenata, nedovoljan, zasto ne povecaju broj samofinansirajucih mesta? Ionako su diplome priznate svuda, i deca planiraju da napuste zemlju.
  • Milan, doktorand

    10.07.2017 12:08
    @anabanana
    E, Ana, ovo ti baš i nije najtačnije. Završio sam i osnovne i master i sad sam na doktorskim na Filozofskom. Umeju povremeno da zaštopaju, ali Studentska je uvek radila kako treba. nikad nisam imao problem s njima. ta im služba valjda najbolje i funkcioniše. Ima stvari na koje se s razlogom može žaliti na fakultetu npr. na besmislenu zgradu i to što je ladno zimi a usijano leti, i što na pojedinim odsecima radi i poneki kreten, ali ne na studentsku.
    PRAVDA ZA TETE IZ STUDENTSKE!

    A drugo, ne znam kako je na drugim fakultetima, ali ne znam kako će se akreditovati ako krenu da otpuštaju.
  • profesor

    09.07.2017 18:28
    neka
    Nema veze, cim otpuste nastavnike, smanjice se broj studenata. Cim se smanji broj studenata, deca od 18-25 godina nece imati sta da rade, a poznato je da su mladi tog uzrasta ako ne vide cilj i smisao zivota, tempirana bomba. Tako da vlast koja ukida mesta na Fakultetima nece dobro proci, vratice im se ova genijalna odluka kao bumerang, i to sa kamatom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.