Svi prostorni podaci od sutra na novom portalu

Republički geodetski zavod završio je izradu novog nacionalnog portala Geosrbija, koji će sutra početi sa probnim radom na www.geosrbija.rs.
- Reč je o novoj platformi koja objedinjuje sve prostorne podatke na državnom nivou, što je od velikog značaja za državne organe, privredu i građane - kaže Darko Vučetić iz RGZ.
 
Na Geosrbija se mogu naći svi prostorni podaci RGZ-a, Republičkog zavoda za statistiku, Hidrometeorološkog zavoda, podaci o zemljištu, objektima, adresama, zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima, nadmorskim visinama i slično.
 
- Sve što možete da zamislite, a ima prostornu komponentu, biće na Geoportalu - naveo je Vučetić.
 
On je objasnio da građani, na primer, na portalu mogu da nađu i pogledaju svoje parcele i vide kakvo je trenutno stanje na njihovim nepokretnostima, koristeći satelitske i ortofoto snimke. Dodaje da može, na primer, da se vidi da li je na nekom zemljištu posečena šuma, kakav je status nekog objekta u katastru i još mnogo toga. Portal, kako kaže, omogućava i veću transparentnost rada državnih organa.
 
- Takođe, građani mogu preko mobilnih telefona ili tableta da prijave neku pojavu u prirodi, na primer divlju deponiju, poplavu i slično, koja je od interesa za građane - ističe Vučetić.
 
Od 1. oktobra počinje testiranje svih mogućnosti portala, koji će zvanično početi da radi za nekoliko nedelja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.