Ogromna većina građana ne zna ništa o Ustavu Srbije

Ogroman broj građana Srbije smatra da je neinformisan o Ustavu Srbije, dok samo jedan odsto misli da dobro poznaje ustavnu tematiku, pokazuju rezultati danas predstavljenog istraživanja.
"Velika većina građana ocenjuje da o odredbama Ustava ne zna ništa, ili veoma malo i to 75 odsto, dok predstavnici elite ocenjuju Ustav negativnije nego pre šest godina, te je za političke, društvene i intelektualne elite Ustav iz 2006. usvojen uz ozbiljne proceduralne propuste", rekao je Srđan Bogosavljević iz "Ipsosa", na konferenciji "Demokratski do ustavne reforme".
 
Takođe, prema rezultatima istraživanja, za elite je neupitno da li treba menjati Ustav i 77 odsto smatra da je to neophodno.
 
Predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom Milan Antonijević, jedan od organizatora konferencije, istakao je da današnji skup zaista želi da zaista otvori sva pitanja iz Ustava, da se demokratska promena Ustava stavi kao prioritet s jedne strane, i da se javna rasprava stavi u fokus i vlade Srbije, kao što je stavljena u fokus civilnog društva.
 
Antonijević naglašava da danas postoji spremnost da se sva pitanja otvore, da se razgovara otvoreno i o pravosuđu, ali i da zaista postoji i spremnost da se druga pitanja od važnosti za funkcionisanje Srbije otvore - decentralizacija, pitanje ljudskih prava i drugih sloboda, manjinskih prava i svih onih pitanja koja su se od 2006 i donošenja Ustava otvarala.
 
Prema njegovim rečima, naš najviši pravni akt, donet je na takav način da ne šalje poruku građanima da su oni zaista prioritet, donet je bez saglasnosti, javne rasprave i to, ističe, danas želi da izbegne, time što kao civilno društvo insistira na javnoj raspravi.
 
Promena Ustava, izričit je, nije pritisak EU, već je zaista potreba, "kada pogledate kako izgleda taj naš Ustav iz 2006", a da javna rasprava mora trajati dovoljno dugo da se čuju i sva mišljenja civilnog društva, struke, Ministarstava na koja će se ustavna rasprava odnositi, ali i da se građani upoznaju sa posledicama donošenja Ustava.
 
"Stoga rok koji je zadat akcionim planom za poglavlje 23 nije održiv, govorimo o kraju 2017. godine. Vi ne možete zaista otvoriti pitanje izmene Ustava i sprovesti adekvatnu javnu raspravu, ako sada, krajem oktobra i početkom novembra još uvek nemamo predlog, ne zna se ni kako radna grupa funkcioniše, koga konsultuju", rekao je Antonijević.
 
Konferenciju "Demokratski do ustavne reforme", organizovali su ondacija Centar za demokratiju, Fond za otoreno društvo, Beogradski centar za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava Jukom.
  • V

    01.11.2017 05:54
    Ustav?
    građani ne poznaju Ustav jer ni Ustav ne poznaje građane.
    Donet je pod sumnjivim okolnostima, a kod nas u Vojvodini nije ni izglasan, nego je postao naš Ustav preglasavanjem.
    Ovaj Ustav je bajka po pitanju Kosova, tragedija po pitanju Vojvodine (njenih novaca, statusa i nadležnosti), nacionalistički po pitanju isticanja Srba u prvi plan i spominjanja ostalih kao "ostalih", umesto da samo spominje sve građanke i građane, takođe nacionalistički jer je jedno od 2 pisma srpskog jezika gurnuo u ilegalu... a ima i drugih načina na koje je nedorečen, nacionalistički i izuzetno diskriminatorski.
    Sva sreća pa se u EU sa ovakvim Ustavom ne može. Ovde se stvari menjaju samo kada gazda sa Istoka ili Zapada to naredi. A ako hoćemo u EU, moramo se rešiti Istočnog gazde, ionako se sa njim niko nikad nije usrećio i svi su se razbežali.
  • Sladoled od slanine

    01.11.2017 05:29
    Miloševićev ustav, Koštunicin plagijat i SNS nakaradni priručnik. U Vojvodini nije prošao pa je Koštunicina kamarila na silu i preko noći progurala.
    Najgore je to što ga niko od političara ne poštuje i još manje pridržava.
    Da su ga odštampali na WC papiru bilo bio bi od veće koristi.
  • Lala

    31.10.2017 18:18
    Crnjak
    Svaka drzava ima ustav koji se postuje, Srbija nije drzava nego intetesna zajednica politickog mafijaskog klana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.