Vraćen na posao uzbunjivač koji je upozorio da je na tri šupe i dve rupe potrošeno 600.000 evra

Uzbunjivač iz Rače Tomislav Veljković posle oko dva meseca vraćen je na posao odlukom Višeg suda u Kragujevcu.
Vraćen na posao uzbunjivač koji je upozorio da je na tri šupe i dve rupe potrošeno 600.000 evra
Foto: Pixabay
Kako piše portal Pištaljka, sudsku zaštitu Veljković je zatražio jer je posle otkrivanja korupcije dobio otkaz u opštinskoj upravi 15. novembra.
 
Tomislav Veljković, domar iz opštinske uprave u Rači, nadležnim institucijama a kasnije i medijima otkrio je da je opštinsko javno komunalno preduzeće isplatilo 600.000 evra za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – a da ta fabrika nije izgrađena.
 
Takođe, na osnovu prijave Veljkovića Agencija za borbu protiv korupcije izdala je preporuku za smenu direktora JKP "Rača" Ivice Markovića zbog sukoba interesa. Odluka Agencije je zakasnela jer je stigla mesec dana nakon odluke Skupštine opštine Rača da smeni Markovića.
 
"Agencija u tom trenutku, kao i u trenutku za podnošenje inicijative za razrešenje Ivice Markovića sa navedene funkcije nije imala saznanja o tome da je imenovani razrešen sa javne funkcije direktora JKP "Rača" 12. oktobra 2017. godine", navodi se u objašnjenju koji je Pištaljci dostavila Agencija. 
 
Agencija je takođe podnela i zahtev Prekršajnom sudu u Kragujevcu za pokretanje postupka protiv Markovića jer je firmi njegovog oca iz budžeta JKP "Rača" plaćeno skoro 2,5 miliona dinara za kupovinu "opreme, ulja i ostale robe".
 
Više javno tužilaštvo gotovo dve godine ispituje da li je bilo zloupotreba prilikom plaćanja 600.000 evra za nepostojeće postrojenje za preradu otpadnih voda. Pištaljka je pisala da se na mestu fabrike nalaze samo dve šupe i dva nezavršena bazena i da takođe ne postoji nikakva oprema za postrojenje, koja je pritom plaćena. Tokom istrage tužilaštvo je prvo tvrdilo da nema dokaza o počinjenim krivičnim delima, ali je posle pisanja Pištaljke tužilac Dejan Veljković, kako je sam priznao, "promenio svest" i otvorio istragu. Ona još nije završena.
 
Opštinska uprava bezuspešno je pokušala da se obračuna sa uzbunjivačem, usvajajući novu sistematizaciju koja ukida radno mesto domara na kojem je Tomislav Veljković bio zaposlen. Uprkos upozorenjima pravnog tima Pištaljke v.d. načelnika opštinske uprave Goran Maksović je potpisao rešenje o otkazu 31. oktobra (uz otkazni rok od 15 dana) i tako se oglušio o zakon.
 
Advokati Pištaljke zbog toga su zatražili od Višeg suda u Kragujevcu da privremenom merom Veljkovića vrati na posao i podneli Osnovnom sudu u Aranđelovcu tužbu za poništaj rešenja o otkazu. Viši sud je revnosno usvojio privremenu meru u kojoj je naloženo vraćanje uzbunjivača na posao 28. decembra, a koju je u ime uzbunjivača pravni tim Pištaljke primio 10. januara 2018. godine.  
  • Predragg

    11.01.2018 21:29
    Valjalo bi izvuci sva ta Imena i Prezimena lopurdi i vladajucih kriminalaca za sudske procese,nakon sto SNS hordu skinemo sa vrata,a proradi Pravna Drzava.Od 90,ih nadalje,Srbija bi trebala imati jedan zatvor samo za drzavne kriminalce i zlocince.I jedan novi ,da ga sami,svojim rukama sagrade,kao kompenzaciju drustvu,nakon sto im bude oduzeta sva kriminalom i posledicno stvorena imovina.
  • Kerefeke

    11.01.2018 21:25
    Bravo za tim PISTALJKE,,
    Pogotovu sto su se angazovali za uzbunjivaca,,
    Bravoooo
  • Kaligula

    11.01.2018 19:14
    Pokrali su milijarde eura a nasim ljudima su uzor, toliko o ovom narodu i ljudima. Smrad necovestva...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ćuta: Ono što smo danas videli je Kolumbija

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta ocenio je da je današnje glasanje na lokalnim izborima u Srbiji obeležio "niz nepravilnosti" za koje je optužio Srpsku naprednu stranku (SNS).