Državljanin Srbije u zatvoru proveo 17 meseci zbog imenjaka iz Hrvatske

Italijanska policija je, zbog istog imena, prezimena i datuma rođenja, uhapsila Ivana Božovića (47) iz Srbije, umesto njegovog imenjaka iz Hrvatske, traženog zbog trgovine narkoticima.
Državljanin Srbije u zatvoru proveo 17 meseci zbog imenjaka iz Hrvatske
Foto: Pixabay
On je osuđen na šest i po godina zatvora, od čega je 17 meseci proveo iza rešetaka, pre nego što je utvrđeno da se radi o pogrešnom čoveku, zbog čega će mu Italija isplatiti 130.000 evra odštete.
 
Božović je uhapšen 25. novembra 2012. godine na granici sa Slovenijom, zbog informacije istražitelja da se radi o čoveku za kojim je raspisana poternica, zbog čega mu je određen istražni zatvor, pa je ubrzo izručen Italiji.
 
Protiv njega je pokrenut i sudski postupak u kojem je proglašen krivim zbog učešća u krijumčarenju droge i kažnjen je sa šest i po godina zatvora.
 
Tek nakon 17 meseci od hapšenja, utvrđeno je da se ne radi o Božoviću koji je zaista bio deo kriminalnog lanca, već o čoveku istog imena i prezimena, a kako je utvrđeno, obojica su rođena 28. decembra 1970. godine.
 
Kako se navodi, do greške u identifikaciji došlo je jer mu je u pasošu bio naveden drugačiji identifikacioni broj.
 
Iako je zbog nezakonitog hapšenja tražio odštetu od 300.000 evra, odlukom suda u Milanu, Božoviću je dosuđeno 130.000.
  • Nikola

    12.03.2018 08:44
    Sreca njegova pa ljudi ne slusaju pojave kao sto je onaj dr Petrovic. Inace bi odma zavrsio pod macem, bato, ni kriv ni duzan.
  • Bro

    11.03.2018 21:46
    Pa zasto postoji maticni broj, jel moguce da su tek tako poslali coveka na robiju?!
  • Julinova tetka

    11.03.2018 21:29
    130.000/17=7.647
    Mashallah ...

    Ako bude bilo problema sa prenošenjem preko grane ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.