I privrednici će moći da sklapaju sporazum o priznanju krivice

Sporazum o priznanju krivice odnosno prekršaja, koji se dobro pokazao u sferi saobraćaja, ubuduće će primenjivati i tržišna i inspekcija rada.
I privrednici će moći da sklapaju sporazum o priznanju krivice
Foto: Pixabay
Inicijativu je pokrenuo Naled, a nova praksa počeće već u junu.
 
Šta god da inspektor u prodavnici nađe, a da nije upisano u knjigu prometa, prekršaj je koji trgovca može da košta od 100 hiljada do milion dinara. Novina je da ukoliko ispravi grešku, sa inspekcijom može da sklopi sporazum o priznanju prekršaja i tako umanji kaznu.
 
"Postoji veliki deo privrede koji, da li zbog loše interpretacije ili primene zakona, dođe u situaciju da im se piše ova vrsta prekršaja. Sporazumom o priznanju krivice privrednici će na ovaj način ubuduće sebi uštedeti značajno vreme i novac, ali isto tako i  sudovim. I na ovaj način ćemo rasteretiti sudove kako bi u velikoj meri radili na onim slučajevima koji imaju efekat pre svega na tokove sive ekonomije", kaže za RTS Dragan Pušara iz Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor.
 
Sporazum o priznanju krivice neće moći da sklope oni koji su ometali inspektore u kontroli ili je za prekršaj predviđena fiksna novčana kazna. Tada se izdaje prekršajni nalog.
 
U NALED-u ističu da se za državu korist ogleda u tome što će postupci biti kraći i jeftiniji i da će korist imati i budžet. Dodaju da će postojati i izvesnost u kažnjavanju jer sada priličan broj prekršajnih postupaka zastari. 
 
"Na primer, čak 46 odsto prekršajnih prijava koje je pisala sanitarna inspekcija tokom 2014. i 2015. godine, zastarelo je", navodi Pušara.
 
NALED predlaže i jedinstveni sistem kažnjavanja da bi se izbeglo izricanje različitih kazni za ista dela, a pravi se i razlika između povratnika i onih koji prekršaj prave prvi put. Navode da su sačinjene tabele sa određenim kriterijumima i odrđenim iznosima i da se u skladu s tim, dolazi do kazne.
 
Elemente za priznavanje prekršaja do juna će razraditi tržišna i inspekcija rada, a kasnije i svih 35 inspekcija koje izriču prekršajne prijave.
  • milicica

    15.04.2018 19:54
    najbolje bi bilo
    Da odmah i bez pisanja i sporazuma kao i do sada strpaju inspektorima pola kazne u dzepove i sve je u redu a drzava na ovaj nacin pojacava korupciju protiv koje se kobajagi bori, sto rekla moja sestra povraca mi se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.