U gimnazijama od septembra dva nova predmeta

Maturanti koji ove godine upišu gimnazije imaće dva nova obavezna izborna programa, odnosno dva časa više nedeljno.
U gimnazijama od septembra dva nova predmeta
Foto: Pixabay
Kako je "Blicu" objašnjeno u Ministarstvu prosvete, deca će na tim predmetima "sagledavati određene pojave iz ugla svih nauka koje izučavaju tu pojavu".
 
Prema novom planu i programu, od školske 2018/19. godine, u prvom razredu gimnazije uvodi se još šest izbornih predmeta, od kojih će škole, u skladu sa iskazanim interesovanjima učenika i kadrovskim potencijalima, izabrati četiri. 
Učenici će potom od ta četiri birati dva koja će pohađati u prvom razredu. U drugom razredu mogu da nastave da pohađaju iste predmete, a mogu i da izaberu dva nova.
 
Kad završe drugi razred, učenici biraju dva nova predmeta, od ukupno devet ponuđenih, koji se uče u trećem i četvrtom razredu.
 
Plan za prvi i drugi razred gimnazije predviđa šest predmeta: "Jezik, mediji i komunikacija", "Pojedinac, grupa, društvo", "Zdravlje i sport", "Obrazovanje za održivi razvoj", "Primenjene nauke" i "Umetnost i dizajn".
 
Plan za treći i četvrti razred gimnazije podrazumeva devet programa: "Obrazovanje za održiv razvoj", "Umetnost i dizajn", "Primenjene nauke 1 - ka medicinskim naukama", "Primenjene nauke 2 - ka tehničkim naukama", "Osnovi geopolitike", "Ekonomija i biznis", "Religije i civilizacija", "Metodlogija naučnog istraživanja" i "Savremene tehnologije".
  • Piško

    06.05.2018 13:36
    ...
    Narod kuka - Beograd uvodi predmete.
  • Toto

    04.05.2018 17:33
    No comment
    Dokle više planirate da nas mučite? Plan gimnazije je dovoljno mučan, težak I neproduktivan. Vi još na tu opštu glupost dodajete nove predmete koji kurcu ne trebaju. Mladi u Srbiji se uče sa budu robovi I mislim da nikad nije bilo gore nego sad. Deca su kao misevi nad kojima se eksperimentise, dok degenericni prosvetari lade jaja I zaradjuju na nasim mukama. Bravo!
  • Inspektor Višekruna

    04.05.2018 16:18
    Dokle?
    Dokle će povećavati fond časova, umesto da ga smanjuju? Umesto lepo da određeni broj prosvetara proglase viškom, izmišljaju se novi predmeti. Prosvetar je najzaštićenije zanimanje, na štetu dece naravno.
    Ako prosvetar ostane na recimo 50%, može preći u drugu školu i ima prednost u odnosu na nezaposlenog kolegu. Naravno bez obzira na kvalitet rada.
    I onda se čudimo kako je školstvo loše!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.