Gorivo poskupelo, a prodaje se jeftinije

Ko je natočio gorivo pre prvomajskih praznika platio je više nego oni koji su u četvrtak tankovali svoje rezervoare, iako je na skoro svim benzinskim pumpama u Srbiji gorivo poskupelo od jednog do sedam dinara po litru.
Da li zbog pada tražnje ili ne, gotovo svi lanci benzinskih pumpi nude "popuste i akcije" kojima mame kupce i koji se kreću i do sedam dinara po litru.
 
Prema zvaničnim cenovnicima, gorivo je ponovo, po drugi put od sredine marta poskupelo, pa je tako u četvrtak evrodizel prodavan na većini pumpi po 157,50 dinara mada je, kao i ostali derivati ova cena nešto viša na benzinskim stanicama duž auto-puteva.
 
Benzin od 95 oktana prodavan je i po 148,50 dinara, najviše su poskupeli derivati sa aditivima takozvani super dizeli i super benzini koji kod svakog proizvođača imaju drugačiji naziv. Tako je na pumpama NIS, u četvrtak, G-drajv dizel dostigao cifru od 163, a G-drajv benzin 157,50 dinara za litar.
 
Prvo poskupljenje, sredinom marta je usledilo, kako su "Novosti" već pisale, zbog povećanja akciza koje je uvela država od dva dinara po litru benzina i dizela. Mićović kaže i da nije ništa čudno zašto se kompanije bore za svakog kupca davanjem popusta.
 
- Na sceni je tržišna utakmica za svaki litar, svaki dinar. Neko daje popust na svaki kupljeni litar, neko ima takozvani lojaliti program i to je sasvim razumljivo u situaciji kada imate veliki broj benzinskih stanica - objašnjava Mićović.
 
Iako na cenu litra goriva utiče znatan broj faktora, počevši od odnosa dolara i evra, kursa dinara, političke situacije, jasno je da i država svojom politikom (akcize, porezi, raznorazne nadoknade) u velikoj meri utiče na maloprodajne cene.
 
- Prošle nedelje smo, posle Albanije, (1,387 evra za litar) imali najskuplji dizel u regionu (1,316 evra), pretekli smo i Grčku. A ako znamo da su nabavne cene derivata ili sirove nafte kod svih kompanija manje-više iste, jasno je da poreska i akcizna politika određuju koliko će potrošač na kraju platiti litar goriva - kaže Mićović.
 
Ono što je utešno za naše vozače jeste prognoza naftaša u Srbiji da gorivo u narednom periodu, ukoliko sa nešto drastično ne promeni na globalnoj političkoj sceni, ne bi trebalo da poskupi, a moguće je i neko manje snižavanje cena. Cena tečnog naftnog gasa (NG) popularnog auto-plina se kreće u rasponu od 73,50 do 75,70 dinara za litar. Cena ovog derivata se nije menjala poslednjih dana, a očekuje se, budući da se radi o sezonskom gorivu (leti je ovo gorivo uvek jeftinije), i sniženje cena.
  • :/

    05.05.2018 11:38
    -
    I sada pumpadzije gube zaradu, a drzavu zabole cosak. Ona se uhlebila...
    Kada krenu da otpustaju radnike zbog smanjene zarade, pa nam se poveca broj nezaposlenih, svi ce se cesati.
  • Dejan

    05.05.2018 09:07
    Corba
    Ne znam cemu se cudite, cena dizela je vec projektovana na 161 din po litru, samo nedeljno dizu po dinar da ne primetimo a usput nas zabavljaju sa seseljem, farmama, parovima, raznim ubistvima a kad se ujutro probudimo, dzep nam je sve plici i tanji ! A gorivo nam je po kvalitetu naj-naj-gore u celom regijonu, nisam mogao da verujem da nam komsije rumuni proivozde bolje, kvalitetnije i jeftinije gorivo ! Ovde u ovoj tzv republici je sve komplet prevara, od tecnosti za vetrobran, tacnog vremena, telefonskog racuna, pa spisak je vala predugacak...
  • av

    05.05.2018 08:25
    Zar vam nije cudno da je samo u Srbiji dizel skuplji od benzina. Treba vaditi zeleni karton i ici u Bosnu da se sipa gorivo, pa da vidimo od cega ce drzava da zivi kada vise ne budi mogli da uzimaji na akcizama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.