Transparentnost Srbija: Da zakon potpuno zabrani gomilanje funkcija

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da je novi nacrt Zakona o sprečavanju korupcije, koji bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, lošiji od onog koji je objavljen oktobra 2016. godine jer, kako se navodi, ne rešava brojne probleme.
Transparentnost Srbija: Da zakon potpuno zabrani gomilanje funkcija
Foto: Medija centar Beograd
TS ocenjuje da "začuđuje što je Ministarstvo pravde sada ponudilo nacrt koji ne sadrži mnoga dobra rešenja koje je isto to ministarstvo predstavilo u oktobru 2016. godine, kao i to što Agencija za borbu protiv korupcije, koja je iznela brojne argumentovane primedbe na prethodni nacrt, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja".
 
"Iako je potreba za poboljšanjem Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije uočena u nacionalnim strateškim dokumentima pre pet godina, podsećamo da su rokovi više puta istekli, a poslednji put u decembru 2016. godine. Kašnjenja, čak i kada se dešavaju po pitanjima koja su proglašena za prioritet evropskih integracija, nažalost, više ne predstavljaju iznenađenje", stoji u saopštenju.
 
Transparentnost je navela da je u cilju rešavanja problema zbog kojih su promene tog zakona započete pre nekoliko godina, predložila izmene u više od 30 članova, koje se odnose na razdvajanje javne i političke funkcije, krivično gonjenje, prijavljivanje imovine i poklona, kumulaciju funkcija, ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije i izbor njenih čelnika.
 
TS je zatražio da se krivično delo u vezi sa davanjem lažnih podataka o imovini precizira, a gonjenje olakša ukidanjem nedokazive "namere", da prekršajno gonjenje bude moguće u roku od pet godina, a ne dve kako je sada predloženo i da zakon potpuno zabrani kumulaciju javnih funkcija, umesto sadašnjeg režima davanja saglasnosti.
 
Predloženo je i da funkcioneri budu dužni da prijavljuju poklone velike vrednosti, čak i kada naizgled nisu dati u vezi sa javnom funkcijom, kao i gotovinu u iznosu većem od 10.000 evra, da kontroli podleže poslovanje firmi u vlasništvu funkcionera sa koncesionarima, primaocima subvencija i preduzećima koja obavljaju poslove u Srbiji na osnovu međudržavnog sporazuma kao i da se preciziraju ograničenja koja važe za bivše funkcionere.
 
"Predložili smo da u pripremi svih propisa bude obavezna analiza rizika od korupcije i da Agencija dobije mogućnost da se izjasni o njihovom sadržaju u svim fazama pripreme propisa, da članovi Odbora i direktor Agencije ne mogu biti lica koja su povezana sa političkim subjektima iako formalno nisu članovi, da Agencija dobije efikasniju mogućnost pristupa dokumentima koji su joj potrebni u radu", navodi se u saopštenju.
 
Transparentnost je dala predloge i za sprečavanje zloupotrebe javne funkcije kroz izmišljanje promotivnih aktivnosti, kako bi se povećalo prisustvo u informativnom programu medija u doba izborne kampanje.
  • Simke

    31.08.2018 00:17
    Škola
    Na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu profesorica dobija platu 100000 dinara, a ne dolazi na posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.