Zimske gume obavezne od danas

Zakon vozačima nalaže da od 1. novembra moraju da na automobilima imaju zimske gume ukoliko je na kolovozu sneg i led. Lepo vreme toleriše i pliće šare na pneumaticima.
Zimske gume obavezne od danas
Foto: Pixabay
Nepostojanje zimskih guma, ukoliko na putu ima snega, leda ili poledice, smatra se tehničkom neispravnošću. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od četiri milimetara. Kazne za pravna lica su od 100.000 do 800.000 dinara, za preduzetnike od 50.000 do 200.000, a za građane od 6.000 do 20.000 dinara.
 
Vozači, međutim, brinu hoće li im osiguravajuća društva, u slučaju udesa, priznati štetu ako su u novembru imali letnje gume. Upućeni objašnjavaju da hoće, ali uz dokaz da je na dan udesa bilo lepo vreme, pišu "Novosti".
 
- Kada vrši uviđaj, policija je dužna da u zapisniku precizno navede sve uslove i okolnosti koji su doveli do nezgode. Saobraćajna policija to uvek i čini i tu onda nema nikakvih nedoumica - kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
 
Iako vremenske prilike nisu za zimske gume, većina stručnjaka s kojima su "Novosti" razgovarale kaže da je bolje montirati ih nego čekati da vas loše vreme, sneg i poledica iznenade.
 
- Istina je da zimske gume treba koristiti na temperaturama manjim od osam stepeni, ali nećete ih uništiti i ako vozite nekoliko sati na većoj temperaturi. Mnogo više košta ako vas u jutarnjim časovima, na primer, iznenadi poledica - kaže Dragan Bošnjak iz jednog auto-servisa. 
  • Sever Srbije

    02.11.2018 00:29
    Gladius et anus
    Tebi ni od zimske gume napravljen ne pomaze, vrati se u drugi deo tvog imena!
  • Futog

    01.11.2018 12:39
    Www
    A to sto Karin komerc drzi pesak na nasipu? Jel to dozvoljeno?
  • Džoni Vajsmiler

    01.11.2018 11:43
    GUME ZA SVE VREMENSKE PRILIKE
    Pored posebnih zimskih i posebnih letnjih guma, ja bi uveo obavezu za posebne gume za proleće i posebne gume za jesen.
    Ali prvo obezbediti monopol za uvoz i prodaju ove 4 vrste guma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

RECITE NAM: Da li vam je potreban odmor?

Dolazi vreme godišnjih odmora i sve smo nestrpljiviji da konačno predahnemo. Međutim, postoje situacije u kojima je premor toliki da ne možemo da ustanemo iz kreveta.