Zastupljenost žena pada kako pozicija raste

Alarmantno je mali broj žena u odlučivanju u lokalnim samoupravama u Srbiji, dok je broj žena veći od broja muškaraca na izvršilačkim radnim mestima, navela je stručna služba zaštitnika gradjana na skupu u Kragujevcu.
Zastupljenost žena pada kako pozicija raste
Foto: 021.rs
Istraživanje zaštitnika gradjana iz 2017. godine u 143 jedinice lokalne samouprave pokazalo je da su žene predsednice opština samo u osam odsto slučajeva. Zastupljenost žena pada kako pozicija u donošenju odluka raste. 
 
Posebno je alarmantno odsustvo učešća žena na mestima odlučivanja u lokalnim sredinama, odnosno u mesnim zajednicama. U ukupno 3.417 saveta mesnih zajednica u Srbiji zastupljenost žena je ispod 10 odsto, a žene su predsednice u svega pet odsto slučajeva.
 
"Mesne zajednice su mesta gde se donose životne odluke i vrlo je zabrinjavajuće da žene u tim odlukama koje se najneposrednije tiču i njih i njihovih porodica učestvuju sa tako malim procentom", rekla je Nataša Jović iz stručne službe zaštitnika gradjana.
 
Ona je navela da ti podaci govore da je i dalje prisutan snažan tradicionalni odnos prema ženama i njihovom učešću na mestima odlučivanja.
 
"Žene su nam govorile da se njihovi muževi ne bi složili, jer kažu šta će žene u politici, a i one same govore da ne žele time da se bave zbog obaveza koje imaju", rekla je Jović.
 
Učešće žena s invaliditetom i Romkinja je još manje, navela je Jović, jer su samo dve žene s invaliditetom na pozicijama imenovanih i postavljenih lica, a Romkinja na tim mestima uopšte nema. Samo sedam žena s invaliditetom su odbornice u lokalnim skupštinama, a tek dve Romkinje su na tom mestu, dok je samo jedna Romkinja članica gradskog veća.
 
Jović je kazala da zaštitnik gradjana podržava rešenje da se zakonski propiše obavezan broj žena u svakom organu republičkom ili lokalne samouprave, kao što je to slučaj sa skupštinama gde se zakonska obaveza poštuje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija