Medijska koalicija: Suspendujemo dijalog sa Koordinacionim telom Vlade; Brnabić: Ostajem otvorena za dijalog

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je čudi odluka Medijske koalicije o suspendovanju dijaloga sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima i poručila da ostaje otvorena za dijalog.
"Čudi ovakva odluka, saopštena na ovakav način. Uvek sam bila tu za razgovore sa medijima i mislim da je primereno da se ovako nešto saopšti direktno, a ne putem saopštenja. Ostajem otvorena za dijalog sa onima koji žele da nastave da rade na ovoj problematici", rekla je Brnabić.
 
Brnabić je kazala da se sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja videla na sastanku 27. decembra kada joj je uručen nacrt Medijske strategije.
 
"Tada smo, kao i uvek do sada, otvoreno razgovarali o svim temama i jasno mi je rečeno da rešavanje otvorenih pitanja u okviru Koordinacionog tela za saradnju sa medijima ide sporo i da postoji nezadovoljstvo, ali nije najavljena mogućnost suspenzije dijaloga i napuštanja ovog formata od strane odredjenih medijskih i novinarskih organizacija", istakla je predsednica Vlade Srbije.
 
Medijska koalicija je danas saopštila da suspenduje dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima zbog toga što nijedan od konkretnih i oročenih zahteva novinarskih i medijskih udruženja nije ispunjen, a istovremeno se situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava, navedeno je u saopštenju.
 
Novinarska i medijska udruženja navela su da su u dijalog sa predstavnicima vlasti ušli nakon više puta ponovljenog obećanja premijerke Ane Brnabić da Vlada Srbije želi zajedno sa asocijacijama i međunarodnim organizacijama da radi na pronalaženju rešenja za akutne probleme medijske scene, ali da nažalost osim verbalnih uveravanja, vlast apsolutno nije iskazala političku volju i rešenost da poboljša situaciju u sferi medija i medijskih sloboda.
 
"U dijalog smo ušli oprezno, uz brojne ograde, ali ipak u nadi da će rezultati našeg rada biti vidljivi u relativno kratkom vremenskom periodu, pogotovo zbog aktivnog učešća međunarodnih organizacija i institucija u njemu", navodi se u saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.
 
Naveli su da se da je vlast u taj dijalog ušla iskreno i da joj je očigledni cilj bio "proces sam po sebi, koji se može okarakterisati kao pokušaj Vlade Srbije da izmeni svoj imidž u domaćoj i medjunarodnoj javnosti, da kupuje vreme i da dodatno iscrpljuje resurse onih novinarskih i medijskih udruženja koja i inače rade u veoma teškim uslovima i neprijateljskom okruženju".
 
Podsetili su da su novinarska i medijska udruženja 16. avgusta 2018. dostavili Koordinacionom telu 13 zahteva za poboljšanje stanja u sferi medija i medijskih sloboda, ali da nikada na njih nisu dobili adekvatne odgovore.
  • studentNS

    04.01.2019 19:10
    podrška za medijsku koaliciju,.
    dobro je da neko u ovoj našoj državi bar zna reći NE neću da učestvujem u tome!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.