Proteste građana podržali i profesori Pravnog fakulteta

Podršku građanskim protestima "1 od 5 miliona", koji se održavaju u Beogradu svake subote već osam sedmica, a od nedavno i u drugim gradovima Srbije, dalo je i 28 profesora i saradnika Pravnog fakulteta u Beogradu.
Proteste građana podržali i profesori Pravnog fakulteta
Foto: 021.rs
Ovo je njihov proglas:
 
"Pridružujući se apelu kolega s Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih nauka, mi dole potpisani nastavnici i saradnici Pravnog fakulteta, svesni vlastitog univerzitetskog poziva – da školujemo buduće pravnike koji će se starati o zaštiti ustavnosti, zakonitosti, očuvanju vladavine prava i pravne sigurnosti – i profesionalne dužnosti da se oglasimo kadgod se pomenute vrednosti na sistematski način ugrožavaju, obraćamo se javnosti Srbije s uverenjem da postojeći nosioci vlasti – na čelu s Predsednikom Aleksandrom Vučićem – svojim kontinuiranim postupanjem doprinose razgradnji i zatiranju institucija ustavne demokratije.
 
Odredba Ustava Srbije prema kojoj "uređenje vlasti počiva na podeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku" jeste već duže vreme mrtvo slovo na papiru, jer Predsednik Republike daje sebi za pravo da najavljuje promene u krivičnom zakonodavstvu i kaznenoj politici (iako je to nadležnost Narodne skupštine po čl. 99 st. 1 tač. 7); odbija ostavku ministra policije (iako su ministri za svoj rad odgovorni predsedniku Vlade, Vladi i Narodnoj skupštini po čl. 125 st. 3); "sa sigurnošću" tvrdi da određena lica nisu krivičnopravno odgovorna (iako vlast presuđivanja pripada sudovima prema čl. 143 st. 1); daje izjave o napretku u istrazi (iako je prema slovu Ustava javno tužilaštvo državni organ koji goni učinioce krivičnih i drugih kažnjivih dela po čl. 156 st. 1).
 
Umesto da odredbu iz čl. 111 Ustava, prema kojoj šef države "izražava državno jedinstvo Republike Srbije", shvati kao obavezu da podnese ostavku na mesto predsednika političke partije, Predsednik Republike koristi svaku priliku da istakne vlastitu stranačku pripadnost i pokaže otvorenu netrpeljivost prema političkim protivnicima.
 
Na taj način aktivno doprinosi klimi radikalne političke polarizacije društva u kojoj se svaka kritika nosilaca vlasti doživljava kao napad na državu. Ta opasna tendencija da se vladajuća politička većina i njen lider poistovećuju s državom u direktnoj je suprotnosti sa slovom Ustava koji kaže da "političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi." 
 
Zbog svega napred rečenog, Srbija je danas mesto na kojem je čitav set temeljnih političkih prava i sloboda doveden u pitanje. Iako Ustav garantuje da u "Republici Srbiji nema cenzure" (čl. 50), sloboda mišljenja i izražavanja (čl. 46) je pod stalnim udarom, kao i sloboda naučnog i umetničkog stvaralaštva (čl. 73); medijske slobode su na najnižem nivou, iako prema slovu Ustava „svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obaveštavan o pitanjima od javnog značaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju" (čl. 51); u takvim uslovima, najzad, i ustavna odredba koja kaže da su "izbori slobodni" (čl. 52) postaje u velikoj meri obesmišljena.
 
Stoga mi nastavnici i saradnici Pravnog fakulteta vidimo sadašnje proteste građana Srbije kao opravdan pokušaj da se politički život Srbije vrati u ustavne i zakonske okvire.
 
Ko je sve sa Pravnog fakulteta podržao protest možete pročitati OVDE.
 
Podsetimo, nedavno su i profesori i saradnici Fakulteta političkih nauka u Beogradu podržali proteste, a pre njih i profesori Filozofskog.
  • Frket

    24.01.2019 14:51
    Milioneri
    Vas je 5 miliona? Znači treba raspisati izbore.
    Ili se vi jako bojite tih izbora?
    Šta je maca vam pojela jezik?
    Ili lažete da ste tako brojni i popularni?

    Bojim se da je ovo zadnje u pitanju.
  • Dijego

    24.01.2019 14:03
    Pravni fakultet
    Ako im se štrajkuje neka postrejstvuju šta drugo da rade, Srbija danas ima predsednika koji voli svoj narod i državu i koji radi na tome da građani Srbije žive bolje.
  • vuk

    24.01.2019 13:32
    ISTINA
    Na tom fakultetu su večiti opozicionari koji prodaju svoje knjige studentima i stalni protesti im odgovaraju jer studentima daju podstrek za budućnost ispita gde će im oni lično biti prisutni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija