Kvalitet života u Srbiji lošiji nego u Panami i Kazahstanu

Srbija se ne kotira visoko po indeksu demokratičnosti, kvalitetu života, nivou sreće, reputacije i velikodušnosti, pokazuje lista koju je objavio Spectator index.
Svetski izveštaj o sreći ispituje socijalnu podršku zemlje prema stanovnicima, slobodu građana da biraju način života, velikodušnost, nivo korupcije i bruto domaći proizvod po stanovniku.
 
Najsrećnije države su severnoevropske i to Finska, Norveška i Danska. Slede ih Island, Švajcarska.
 
Kosovo je na 66. poziciji po indeksu sreće, Rumunija 52, dok je Srbija, prema podacima Svetskog izveštaja o sreći na 78. poziciji. Susedne zemlje slično rangirane od nas su Crna Gora koja je 81, Hrvatska mesto niže i Makedonija koja je 89. po indeksu sreće. Federacija Bosne i Hercegovina lošije je pozicionirana od regiona i nalazi se na 93. mestu, prenosi list "Danas". Ipak, Bugarska koja se nalazi na 100. poziciji i Albanija koja je 116. zemlja po redu jesu najlošije rangirane države u regionu u ovom izveštaju.
 
Sudeći po ovom izveštaju, najnesrećniji su stanovnici Burundija, Centralnoafričke Republike i Južnog Sudana, koje se najslabije kotiraju od ukupno 156 zemalja.
 
Svetski izveštaj o davanju koji prati trendove ulaganja u zemlje u razvoju ili zemlje zahvaćene ratom, volontiranja i slanja humanitarne pomoći na prvo mesto stavlja Indoneziju. Slede je Australija i Novi Zelend, Amerika je na četvrtom mestu, a peta po velikodušnosti je Irska.
 
Kada je u pitanju lista velikodušnih zemalja na svetu, Srbija se rangira na 129. poziciji. Bivša jugoslovenska republika Slovenija najbolje je rangirana od ostalih nekadašnjih članica te socijalističke zemlje i nalazi se na 44. mestu. Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija i Crna Gora uspešnije su pozicionirane od Srbije, dok je Makedonija 130, a Hrvatska 133. zemlja po redu.
 
Velikodušnošću se ne mogu pohvaliti ni Grčka, Kina i Turska, a poslednji na ovoj listi jeste građanskim ratom zahvaćen Jemen.
 
Po Indeksu demokratičnosti koji u zemljama sveta svake godine proračunava list Ekonomist, Norveška je na čelu liste, dok je na drugom i trećem mestu prate Island i Švedska. Severna Koreja poslednja je kada je u pitanju ovaj indeks, dok je Ruska Federacija na 144. poziciji.
 
Srbija se nalazi na 63. mestu od ukupno 167 zemalja i ta pozicija nas svrstava u nepotpune demokratije.
 
Gradovi dobre reputacije obuhvaćeni su istraživanjem koje sprovodi Institut za reputaciju. Kriterijumi korišćeni u ovom istraživanju jesu BDP, stanovništvo kao i poznatost države. Od 56 metropola, glavni grad Japana zauzeo je prvo mesto. Drugi grad po redu je Sidnej, treći Kopenhagen, četvrti Beč. Moskva je poslednja i nalazi se na 56. poziciji, a tik iznad nje je Egipat. Čak 12 američkih gradova našlo se na ovoj listi, a najbolje kotiran je San Francisko, najlošije grad kocke - Las Vegas.
 
Srpskih kao i gradova susednih zemalja, osim Budimpešte, na ovoj listi nema. 
 
Kopenhagen je poneo titulu najbezbednijeg grada, dok je Meksiko Siti na drugom kraju skale i proglašen je za najnebezbedniji grad na svetu. 
 
Kada je u pitanju kvalitet života, Kanada je zemlja koja se može pohvaliti dobrim standardom života svojih građana jer je na prvom mestu, dok se ispod nje rangiraju Danska, Švedska i Norveška.
 
Hrvatska je na ovoj listi 28, a Grčka 29. Ni Bugarska nije daleko i zauzima 33. poziciju, dok je Rumunija pet mesta lošije rangirana. Srbija se kvalitetom života svojih stanovnika, sudeći po ovom istraživanju, ne može pohvaliti jer je rangirana na 71. mestu u svetu. Ta pozicija je čini tek desetom zemljom od začelja ove liste. Naši građani lošije žive od građana Paname, Tunisa, Belorusije i Kazahstana.
 
Iranci imaju najlošiji kvalitet života i rangirani su poslednji, na 82. mestu.
  • lala

    06.02.2019 12:42
    prohtev
    @hm
    Da li bi nam objasnili sta to Danski gradjan zeli i ne sanja,a nas sanja i zeli ? Zar je lose imati zelje i odredjene prohteve,kakav to covek nema zelje i prohteve ? Problem je sto su ovde ponekad zelje i jedan obrok vise jedan dan manje u strahu da se nekako prezivi nesto kupi deci sebi,nedaj boze nekog odmora mora o planini necu ni pricati.E takve zelje i prohteve taj Danac sigurno nema jer mu je sve to dostupno,i verovatno je zbog toga i sretniji za razliku od nas besnih i prohtevnih !
  • voljeni

    06.02.2019 11:57
    Zar mi ne zivimo u neprikosnovenom lideru regiona ?
  • hm

    06.02.2019 11:10
    U Danskoj su plate takve kakva bi vam ovde bila 800 do 1000 eura. Tačno toliko. Jasno mi je da neko sanja o toj vrednosti, ja imam tačno toliku ovde i to nije život nego preživljavanje tj. životarenje. Tajna njihovog životnog zadovoljstva je u tome što nemaju nikakve prohteve. Mi nismo takvi ljudi. Puni smo želja i nemira i jednako bi tamo bili nezadovoljni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija