Počinje proba male mature

Priliku da provere svoje znanje mali maturanti imaće danas i sutra, 12. i 13. aprila, kada je zakazan probni završni ispit.
Počinje proba male mature
Foto: Pixabay
Prvog dana osmaci će rešavati test iz matematike, dok će u subotu raditi zadatke iz maternjeg jezika i kombinovani test koji obuhvata istoriju, geografiju, fiziku, hemiju, biologiju.
 
Rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Dragana Stanojević kaže da je uloga probnog testa da se učenici i nastavnici pripreme na procedure koje ih čekaju na samom završnom ispitu.
 
Svaki test imaće po 20 zadataka koji će biti podeljeni u tri nivoa - osnovni, srednji i napredni. Podjednako će biti zastupljena pitanja otvorenog i zatvorenog tipa - zadaci gde učenik mora da dopuni neku reč, kao i oni na zaokruživanje.
 
Završni ispit za osmake biće organizovan 17, 18. i 19. juna. Svi osmaci moraju da polažu malu maturu, koja predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja.
 
Uspeh sa male mature važan je i zbog upisa u željenu srednju školu. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok će na tri testa ukupan maksimalan broj bodova biti 40.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija