FOTO, VIDEO - Vučić na mitingu "Budućnost Srbije" u Beogradu: Pokazali smo jedinstvo nacionalnog korpusa

Završen je miting predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića "Budućnost Srbije", na kojem su se okupili građani iz raznih krajeva države, ali i iz regiona.
FOTO, VIDEO - Vučić na mitingu "Budućnost Srbije" u Beogradu: Pokazali smo jedinstvo nacionalnog korpusa
Foto: Printscreen
Miting je organizovan na Trgu Nikole Pašića, ispred Doma Narodne skupštine, a plato je bio u potpunosti popunjen. Kako su javili prestonički mediji, prisustvovali su građani iz mnogih gradova Srbije, ali i iz Trebinja, Bratunca. Režimski tabloidi prenose da je ispred Skupštine bilo više od 100.000 ljudi, dok zvaničnih procena još uvek nema.
 
Na početku svog govora predsednik SNS, ali i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, konstatovao je da više nikada neće govoriti pred "ovako velikim brojem ljudi". On je rekao i da, za razliku od drugih, neće govoriti o svojim političkim protivnicima, već samo o budućnosti Srbije.
 
Po njegovim rečima, niko ne može da razbije jedinstvo srpskog naroda, navodeći da je namera da deca u Srbiji, ali i u regionu, uče iz jedinstvenih srpskih bukvara, te da će od 1. septembra biti spremno 10.000 digitalnih učionica. 
 
"Niko ničim ne može da nas razdvoji, pokazali smo da pripadamo istom rodu i narodu i da niko to ne može da nam oduzme. Da imamo isti jezik i kulturu. Da kada se nešto loše događa u Beogradu, jednako brine i onaj u Prijedoru koliko i onaj u Pljevljima bez obzira što je to u drugoj državi i da mi isto tako brinemo kada imaju problem u Šamcu i Doboju ili Herceg Novom ili nekom drugom mestu", rekao je Vučić.
 
Rekao je da su danas okupljeni pokazali da je, u ma koliko država žive, "srpski nacionalni korpus" jedinstven i da poštuju teritorijalni integritet svakoga u regionu, ali da Srbi imaju pravo da se zovu Srbima. 
 
  
 
Vučić se zahvalio penzionerima jer su prošli težak period, ali je naveo da je to sada prošlost. Po prvi put u istoriji, kaže Vučić, Srbija ima vlast koja je uspela da četiri godine zaredom ima suficit u budžetu. 
 
"Želim da vam kažem da moramo dobro da razumemo da ne možemo uvek da imamo ono što poželimo i da nateramo druge da misle kao mi. Moramo da poštujemo i sve druge u regionu. Moramo da pokažemo snagu svima, ne tako što ćemo da reagujemo na sve, nego da pokušamo te ljude da privučemo uz sebe. Sukobima ništa nećemo dobiti", dodao je Vučić.
 
Izjavio je i da su male šanse da Folksvagen dođe u Srbiju, jer se za investiciju te kompanije takmiče i neke velike zemlje i članice Evropske unije, ali da je Srbija i dalje "u igri". 
 
On je naveo da mu mnogi emisari iz sveta poručuju da učini nešto kako bi "umilio" Prištinu da ukine takse na srpsku robu, ali da je, bez obzira što neće biti lako izdržati pritiske, poruka Srbije da to neće učiniti.
 
Deo skupa na kom su se obraćali visoki funkcioneri otvorila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Po njenim rečima, vlast bi trebalo da je na usluzi građanima 24 časa, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini. Ona je dodala da se aktuelna vlast zalaže za Srbiju u EU, ali i za Srbiju koja ima partnerstva sa svim zemljama - sa Rusijom, Kinom, SAD, Indijom...
 
"Danas imamo Srbiju koja je po uslovima poslovanja na svim svetskim listama rame uz rame sa zemljama kao što je Izrael, Italija, Belgija. Kada su oni bili na vlasti, ti ljudi koji danas pokušavaju da se recikliraju i da ponovo dođu na vlast po svaku cenu, i po cenu nasilja i po cenu da Srbija stane, Srbija je po uslovima postojanja bila u rangu Sirije, Libije i Eritreje. Nije im to smetalo, nije ih to brinulo", rekla je premijerka.
 
Ona se u svom govoru osvrnula i na opoziciju, koju je oštro kritikovala.
 
  
 
Posle premijerke okupljenima se obratio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Svoje obraćanje ministar je počeo rečima: "Neću da pevam, polako". Kako je rekao, nije čuo da li je Bora Đorđević pevao pesmu "Ostani đubre do kraja", jer je to pesma koja bi "najbolje legla ovima od prošle subote", aludirajući na veliki protest "Svi kao jedan" koji je organizovan prošle nedelje u Beogradu.
 
On je poručio da podržava Aleksandra Vučića zato što voli Srbiju. Kako je rekao, govori se o ujedinjenu Srbije, a zaboravlja se da su je ujedinili i Vučić, Dačić, Palma i drugi iz koalicije, jer su se ujedinili "zvezdaši i partizanovci, četnici i partizani, istok i zapad".  Vučića je pozvao da ne štiti više opoziciju i da raspiše izbore.
 
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao da je građani Srbije mogu da protiv vlasti, ali ne i protiv države. Po njegovim rečima, unutrašnja snaga je važna da bi Srbija bila moćna, dodajući da Republika Srpska prati politiku Srbije.
 
Na mitingu su govorili još i nekadašnji komandant graničnog bataljona i potpukovnik u penziji Dragutin Dimčevski, koji je govorio i bici na Košarama. Osim njega, obratio se šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, koji je rekao da Srbija zaslužuje da što pre postane članica Evropske unije.
 
Miting je počeo nastupima Ace Lukasa i Riblje čorbe, koji su pevali svoje najveće hitove, dok je turbo-folk zvezda otpevala i pesmu "Ne može nam niko ništa". Kako je počeo, miting se tako i završio - pesmom. Oliver Mandić je otpevao pesmu posebno napisanu za večerašnju priliku, koja je posvećena Srbiji.
 
Događaji pre mitinga: Novosađani autobusima u Beograd, u Majdanpeku sukobi
 
Iz Novog Sada u Beograd na miting krenulo je, prema nezvaničnim informacijama, više od stotinu autobusa. Najviše ih je bilo na okretnici na Limanu kod Štranda, gde se našlo četrdesetak autobusa i više kombija. Kod Sajma je bilo 20 autobusa. Više o ovome čitajte OVDE.
 
Zbog održavanja mitinga "Budućnost Srbije" u Beogradu, Trg Nikole Pašića zatvoren je za saobraćaj do ponoći. Načelnik saobraćajne policije Beograda Dragan Bogosavac rekao je za RTS da će, osim zone oko Trga Nikole Pašića, koja je zatvorena još sinoć u 22 sata, biti i ozbiljnih poremećaja saobraćaja u drugim delovima grada. Više o tome OVDE.
 
Iako je polazak u Beograd iz Novog Sada prošao bez incidenata, u Majdanpeku je bila nešto drugačija situacija. Kako je saopštio pokret Dveri, njihove aktiviste napali su pristalic vladajuće stranke i zamenica predsednica Opštine Majdanpek, o čemu više možete da pročitate OVDE.
 
  • Bole

    20.04.2019 14:14
    Profi
    Nema među profesorima takvih kao ti. Znači tako pobeđujete na izborima: ucenama, plaćanjem, privođenjem... Juče su na povrišni isplivali sav jad, beda i laži ove vlasti, ko to ne vidi taj ništa ne vidi.
  • Kole

    20.04.2019 13:49
    Super
    Ma sve što pišete ste u pravu, sve znate, Vi ste mali kalimeri Srbije i samo pišete da je ovo nepravda, sve je ovo laž ovih na vlasti svi su dovedeni na silu, plaćeno im da dodju pa dobro i šta onda? Opet kažem kalimerčići sve ste u pravu jedino što imate jedan mali problem a to je da vam ogromna većina Gradjana ne veruje, prema tome možete pisati do mile volje da je ovo nepravda i šetati do besvesti, a sada lupajte minuse, zabole uvo narod za vaše minuse.
  • mr

    20.04.2019 13:05
    Ovi kao da odbijaju da shate da se nisu josip broz i da se jednopartijski sistem nece obnoviti. Trajace jos neko vreme i onda sledi odlazak u istoriju. Stvarno nije za poredjenje spontani protest, gde rizikujete otkaz i niko vas ne placa i organizovani dolasci stotinama autobusa gde ste jos i nagradjeni za dolazak i sve to od drzavnog novca svih nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija