Predlažu da srpski jezik bude obavezan predmet i na fakultetu

Odbor za standardizaciju srpskog jezika uputio je Konferenciji univerziteta Srbije (Konus) predlog da se na fakultete uvede srpski jezik kao obavezan predmet, pišu "Večernje novosti".
Predlažu da srpski jezik bude obavezan predmet i na fakultetu
Foto: Pixabay
"Sve je vidljivija niska jezička kultura, čak i kod fakultetski obrazovanih građana. Takvo stanje je logično sa ovakvim statusom srpskog jezika u našem obrazovanju, s malim brojem časova u osnovnoj i srednjoj školi i bez izučavanja srpskog jezika na univerzitetu", navodi se u pismu koje je upućeno Konusu.
 
Odbor predlaže da učenje srpskog jezika na univerzitetima traje najmanje godinu dana. Programe primerene profilu fakulteta uradili bi predstavnici fakulteta zajedno sa stručnjacima sa katedri za srpski jezik i Odbora za standardizaciju.
 
"Fakultetsko obrazovanje ne podrazumeva i funkcionalnu pismenost, što znači da studenti ne znaju način tipične upotrebe jezika u tipičnim situacijama, a sve je veći broj ljudi koji direktno učestvuju u komunikaciji i ne razmišljajući o tome da li su dovoljno obrazovani za to", navode u Odboru.
 
Dodaju da srpski jezik nije obavezan predmet čak ni na stranim filologijama, gde se obrazuju budući profesori i prevodioci, a sasvim izostaje na drugim nastavničkim fakultetima, gde je jezik struke praktično neminovan.
 
U Odboru smatraju da je teško shvatiti da su svi fakulteti shvatili nužnost da se na njima izučavaju strani jezici, a da poznavanje srpskog jezika, koji je svima primarni jezik komunikacije - nije važno.
  • Alex v

    15.06.2019 23:08
    Za Novosađanin
    Nikakve frustracije ja nemam. Izgleda da je problem u tvojoj sposobnosti da shvatiš temu i ono što sam napisao. Spomenuo sam je u vezi izražavanja, slabog "baratanja" terminima i izrazima, gramatikom i još koje čime a što je vezano za delatnost firme u kojoj radimo. "Svema ljudima", "problem će da Vi bude što će platite prevoz malo više", "ja ne bi mogla u blakoderu da živim"... Ne znam da li si i sada shvatio, ali za mene je ovo nedospustivo. Namerno nisam naveo iz struke jer tu bi tek obnovio rane.
  • Stručnjaci

    15.06.2019 18:15
    Ljudi, nemojte se nervirati! Ne interesuje njih opismenjavanje mladih. Potrebno je dokonim stručnjacima iz Odbora za standardizaciju i pojedinim njihovim, takođe dokonim, kolegama sa fakulteta da opravdaju pozicije na kojima su, pa ne znaju šta dalje da smisle. Nemaju oni nikakve veze ni sa jezikom ni sa lingvistikom. Samo se tako predstavljaju. A to što propagiraju, davno je svuda prevaziđeno.
  • major hercegovina

    15.06.2019 17:28
    Nejasno mi je kakve se uciteljice spominju i opismenjavanje. Nisam pratio razvoj reformi skolstva u poslednje vreme, ali koliko se secam uciteljice su se bavile opismenjavanjem u prva 4 osnovne skole... u narednih 8 razreda osnovne i srednje time se bave profesori... ili se na fakultet u skladu sa trendovima ide posle pola osnovne skole?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.