Jednomesečna samica za Kapetana Dragana zbog objavljenih pisama advokatu u medijima

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, kažnjen je sa 30 dana samice u hrvatskom zatvoru u Lepoglavi zbog navodnog obraćanja srpskim medijima.
Njegov advokat Dragan Palibrk u izjavi za Tanjug ukazuje da se Vasiljković nije nijednom obratio medijima, već isključivo njemu.
 
Nezakonito je kažnjen samicom, samo zato što je, prema oceni advokata, ukazivao na težak položaj svih srpskih osuđenika u hrvatskom zatvoru, a ne jer je navodno prekršio zatvorska pravila.
 
“Vasiljković nije na bilo koji način komunicirao sa srpskim medijima pa ni sa listom 'Informer', u kojem su ta pisma objavljena, već je pisma slao meni kao svom prijatelju i advokatu, a ja sam smatrao da bi, s obzirom na činjenicu kako se katastrofalno postupa prema zatvorenicima sprske nacionalnost i bilo bitno i potrebno da se javnost sa tim upozna", naglasio je Palibrk.
 
On je dodao da je lično njegova odluka, kao Vasiljkovićevog advokata, da o svemu što on kao i drugih 40-ak zatvorenika sprske nacionalnosti u Lepolavi trpe obavesti javnost u Srbiji.
 
Palibrk kaže da ovde nije u pitanju samo kapetan Dragan, jer on za sebe ne traži ništa.
 
"On tu istupa kao Srbin neko ko je u narodu zapamćen kao heroj i svoju snagu autoriteta koristi da pomogne drugima", napomenuo je Palibrk.
 
Vasiljković je osuđen na 13 i po godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.
 
Kazna mu ističe 20. marta 2020. godine. Jedna molba za uslovni otpust mu je već odbijena.
 
To je, kako kaže Palibrk, još jedna stvar na koju mu je Vasiljković ukazao, jer se većini zatvorenika hrvatske nacionalnosti, maltene po pravilu, uslovni otpust odobrava posle dve trećine odležane kazne.
 
"Ako si Srbin, možeš da odležiš i 97 odsto kazne, ali ne budeš pušten. To je još jedna od simptomatičnih pojava koje se dešavaju ljudima na izdržavanju kazni u hrvatskim zatvorima, a koji su sprske nacionalnosti", ukazao je beogradski advokat.
  • Oli

    22.06.2019 00:06
    91
    Nemam komentar za hrvatsko pravosudje-
    Mozda bi i trebalo ponoviti 91 ali ici do kraja-
    A Vučića u prve redove
  • Lazar L.

    17.06.2019 23:13
    Ustaše
    Ukoliko ovaj čovek izađe živ ih ustaškog kazamata, biće čudo. Sve drugo je očekivano, jer da niste slučajno poverovali da će zemlja u kojoj se ulice zovu i spomenici dižu pa i aerodromi nazivaju u čast ratnom zločincu Franji Tuđmanu, sledbeniku ideologije poglavnika Ante Pavelića, direktnog nalogodavca genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, da će, dakle, ta zemlja, postupati drugačije sa zatvorenicima srpske nacionalnosti?
    Ne verujem da će 021 objaviti ovaj komentar, kao što mi nije objavio na stotine njih gde sam rekao 100% istinu. U slučaju da objave, hvala im.
  • pera

    17.06.2019 23:11
    ..
    Tako i treba. Samo ostro sa ratnim zlocincima. Sto dalje od medija. Dosta su trovali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.