Ambasador Srbije u Bugarskoj pozvan na razgovor zbog Dačićeve izjave

Ambasador Srbije u Sofiji biće pozvan na sastanak u bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak, po nalogu ministarke Ekaterine Zaharijeve, zbog komentara ministra Ivice Dačića o bugarskom premijeru Bojku Borisovu, saopšteno je danas u Sofiji.

Kako prenosi agencija BTA, povod za poziv ambasadoru Srbije je Dačićev komentar izjave bugarskog premijera Borisova na konferenciji za novinare na samitu o Zapadnom Balkanu u Poznanju.

Borisov je rekao da bi Žosep Borel, kao budući šef diplomatije EU, trebalo da zastupa stav cele Unije i da bi, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova a druge države članice priznaju, u skladu s tim trebalo da postupa.

Ministar Dačić prokomentarisao je tu izjavu Borisova danas rečima da stav Evropske unije nije da je KiM nezavisno i da bugarski premijer Bojko Borisov, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU Žosepu Borelu.

Dačić: Pozvan bugarski diplomata, da otklonimo nesporazume

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je večeras da je po njegovom nalogu otpravnik poslova Bugarske pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova.

"Srbija sa Bugarskom kao susednom zemljom želi dobre, prijateljske i savezničke odnose, što podrazumeva i visok nivo razumevanja za najvažnije interese dva zemlje i dva naroda."

"Kao sto mi imamo razumevanje za pitanje bugarskog nacionalnog identiteta, jezika ill Goce Delčeva, tako očekujemo i razumevanje značaja pitanja Kosova za srpski narod.Ova izjava bugarskog premijera se ne odnosi, dakle, na pitanje kvota za ribolov ill kvaliteta srpskog sira u pregovorima sa Evropskom unijom, već se odnosi na pitanje teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je Dačić u izjavio dostavljenoj Tanjugu.

Kako je istakao, zato takve izjave moraju biti precizne, jer nije tačno da cela Evropska unija ima jedinstven i zajednički stav o nezavisnosti Kosova.

"Naprotiv, stav je statusno neutralan, i zato se Kosovo u dokumentima EU označava zvezdicom i fusnotom. I svi funkcioneri EU su dužni da to poštuju, bez obzira da li su te države priznale Kosovo ill ne. Bilo da je u pitanju Borel ill Borisov, ill bilo ko drugi. Ill je u pitanju pogrešna interpretacija, bilo njegove, bilo moje izjave. Zato je cilj poziva otpravniku poslova Bugarske na razgovor u MSP da se otkloni svaki nesporazum i u prijateljskom duhu nastavi naša saradnja, uz zahvalnost Bugarskoj na podršci evropskim integracijama Srbije", istakao je Dacić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

  • Joca

    06.07.2019 22:23
    Moglo je i drugacije
    Odmah nakon Borisove izjave o kosovu trebalo je izvrsiti konsultacije preko otpravnika poslova a ne neozbiljno i sarlatanski se prepucavati preko stampe i sakupljati politicke poene na untrasnjem nivou.
  • EU

    06.07.2019 21:48
    Ovaj ce nas posvadjati sa celim svetom .
  • VladaN

    06.07.2019 20:27
    “ Manje vina....
    ....manje vina”.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.