Mladi fizičari iz Srbije osvojili bronzu na takmičenju u Poljskoj, među njima i novosadska učenica

Tim srednjoškolaca iz Srbije osvojio je bronzanu medalju na svetskom takmičenju iz fizike u Poljskoj.
Mladi fizičari iz Srbije osvojili bronzu na takmičenju u Poljskoj, među njima i novosadska učenica
Foto: Pixabay
Sa takmičenja pod nazivom "Međunarodni turnir mladih fizičara" koje postoji preko 30 godina, tim srpskih gimnazijalaca prvi put se vratio s medaljama.
 
Mladi fizičari, Aleksandra Petković, Dušan Igić i Vojin Ivković, učenici Gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša, Gaja Brakus, učenica Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada i Miloš Petrašinović, učenik Gimnazije "Vuk Karadžić" iz Trstenika, mesecima su pripremali zanimljive naučne eksperimente kroz koje su tražili odgovore na pitanja kao što su: koliko u nekoj tkanini ima niti, kako nastaju karakteristični zvučni efekti u naučno-fantastičnim filmovima ili kako naterati mehuriće u čaši kisele vode da se kreću nadole.
 
 
"Radi se o timskom takmičenju koje podstiče istraživački duh učenika, kritičko razmišljanje, ali jača i njihove debatne sposobnosti kroz različite zadatke koje svako od njih mora da reši, eksperimentalno i teorijski, i ubedljivo objasni protivnicima i žiriju", rekli su Vladimir Veljić i dr Aleksandra Alorić, nacionalni koordinatori ovog takmičenja i članovi stručnog žirija.
 
Srpska ekipa ostvarila je na takmičenju, koje je održano od 6. do 13. jula, bolji plasman od Rusije, SAD, Australije, Velike Britanije i 17 drugih timova, rekle su rukovodioci tima, dr Jelena Pajović i Ana Vranić.
 
Tim iz Srbije odabran je kroz kvalifikacije na državnom nivou u organizaciji Društva za promociju i popularizaciju nauke i u saradnji sa Institutom za fiziku u Beogradu, Istraživačkom stanicom Petnica, kao i velikim brojem naučnika i nastavnika. Pripreme i učešće na ovom takmičenju ne bi bili mogući bez podrške Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, navodi se u saopštenju.
 
Novi ciklus takmičenja počinje 1. avgusta kada će biti objavljeni novi istraživački zadaci na sajtu takmičenja iz fizike.
  • m

    13.07.2019 12:13
    Svaka čast deci! Ko je osvojio zlato i srebro?
  • eho

    13.07.2019 08:37
    komentar
    U današnjoj štampi mnogo vesti o pevaljkama te uganula nogu , te nema gaćice , te kupa se u haljini itd., a o našoj pametnoj deci niko da napiše poneku vest.Vaama svaka čast!
  • Vlada

    13.07.2019 07:52
    ---
    Ako mehurići u čaši mogu da krenu na dole, onda je sve moguće :-D
    Deco, ulepšajte svoju i budućnost sveta oko sebe! Budite pre svega dobri ljudi, pa onda dobri naučnici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.