Srpski rudari kopaju lopatom i krampom kao pre sto godina

Oko 22.000 rudara u Srbiji danas, 6. avgusta obeležava Dan rudara, u sećanje na štrajk iz 1903. u Senjskom rudniku, a zahtevi su u međuvremenu ostali isti - veća bezbednost i bolji materijalni položaj.
Srpski rudari kopaju lopatom i krampom kao pre sto godina
Foto: Pixabay (ilustracija)
Milenko Baltić gotovo dve i po decenije za život zarađuje u jamama Ibarskih rudnika. Trenutno, jedini u svojoj četvoročlanoj porodici.
 
"Sin mi je isto završio rudarsku školu, deda i otac su mi radili u Ibarskim rudnicima. Ja sam počeo, što kažu, od lopate. Da je lako, nije lako", ističe za RTS Baltić.
 
Nije lako ni dvadesedsedmogodišnjem Nikoli Ercu iz Ušća, koji je već šest godina pomoćnik kopača.
 
"Voleo bih da svako uđe u jamu da pogleda kako je dole. Ništa nije mehanizovano, radimo sa lopatom i s krampom. Kako su pre radili stariji, tako i mi mladi radimo", priča Erac.
 
Stariji su lakše dolazili do unapređenja, kome se nada i Nikola. Ali ga neće biti bez prijema novih rudara. Trenutno, u Ibarskim rudnicima radi 400 zaposlenih. U najboljim danima bilo ih je dvostruko više.
 
"Iz godine u godinu broj radnika se smanjuje, što uzimanjem socijalnih programa, što redovnim odlaskom u penziju. Rude ima. Kažem, eto, nedostaje radne snage i dobre volje da Ibarski rudnici rade", navodi poslovođa provršinskog kopa Ibarskih rudnika Ivan Jevtović.
 
Oni već decenijama meštane Ušća i okoline uspevaju da zadrže u rodnom kraju. Ivan Jevtović dodaje da oko 80 odsto porodica živi od plate Ibarskih rudnika.
 
Milinko Baltić smatra da bi se i mesto ugasilo ako se rudnik ugasi. 
 
"Bezmalo, Ušće ne bi ni postojalo", kaže Milinko.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija