Gradovi u Srbiji jedini u Evropi gde se voda ne prečišćava

Širenje neprijatnih mirisa, koji mogu osetiti u nekim gradovima Srbije, moglo bi se sprečiti uvođenjem reda u kanalizacioni sistem
Gradovi u Srbiji jedini u Evropi gde se voda ne prečišćava
Foto: 021.rs

 

Ovi mirisi nisu opasni po zdravlje, jer je reč o povlačenju mulja sa reka, koji je bogat organskom materija, zbog čega nastaju mirisne komponente koje se šire kroz vazduh i uzrokuju neprijatne pojave. 
 
Andrej Šoštarić iz Zavoda za javno zdravlje Beograda kaže za N1 da se to delimično može sprečiti uvođenjem reda u kanalizacioni sistem, jer te materije potiču često i od ilegalnih priključaka na kanalizacionu mrežu.
 
Delom bi se ipak to javljalo i dalje jer je materija od koje se šire mirisi i prirodnog porekla, dodao je. Zavod je svakako konstatovao da je vazduh dobrog kvaliteta sa zdravstvenog aspekta, jedino što je neprijatnog mirisa, kaže Šoštarić.
 
Doktorka fizičke hemije Svetlana Stanišić složila se da raspadanje organskog mulja, nije nešto što može da ugrozi zdravlje.
 
Naše reke su jako prljave jer se prečišćavanje ne radi sem u oko pet do deset odsto, pa u ekološkom smislu kasnimo za Evropom, kaže Stanišić. Gradovi u Srbiji su jedni u Evropi gde se voda ne prečišćava, istakla je ona.
 
"U ekološkom smislu kasnimo za Evopom, o ovim rešenjima je trebalo razmišljati pre 20, 30 godina, naše reke su jako prljave jer se prečišćavanje gotovo i ne radi", rekla je.
 
Za sprečavanje širenja neprijatnih mirisa najefikasnije bi bilo da se otpadne vode prerađuju i kao čiste ispuštaju u reke, dodao je Šoštarić.

  • Bili Kid

    11.09.2019 23:16
    Smrdi zato sto postojeca gradska kanalizacija nema kapacitet za ovaj tempo izgradnje. Kad kucu pretvoris u zgradu, protok prikljucka na gradsku kanalizaciju se poveca X puta. Ko o tome misli u ovom svinjcu od grada?
  • Lazo

    09.09.2019 17:19
    ko se seca?
    Mi smo pre 20-30 godina, nicim izazvani, bili zauzeti nekim drugim, vaznijim stvarima.
  • /

    09.09.2019 15:35
    Kej i okolni delovi grada ne mirišu neprijatno već smrde. Nema potrebe za eufemizmom.
    Smrdi i kroz zatvoren prozor automobila, i leti i zimi, ... Pre 40 godina samo oko 8 uveče, sada danonoćno. Ne mogu da shvatim da ne postoji rešenje, ili samo nema volje da bude drugačije.
    Dunav beše prečisiti sve, za par km vodotoka?.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.