Kako roditelji iz Srbije da provere šta se desilo sa njihovim uzorcima datim kompaniji "Krio Sejv"

Švajcarska kompanija "Krio sejv", kojoj je na hiljade roditelja iz Srbije poverilo na čuvanje matične ćelije, izgubila je licencu za rad, pozatvarala većinu evropskih centara, a svoje klijente ostavila uplašene i zabrinute.

Iako su, srećom, većinski ćelije bezbedno skladištene u banci matičnih ćelija u Poljskoj, "Krio sejv" ipak nije postupio po pravilima - nisu svi roditelji o transferu bili obavešteni, iako je to po zakonu moralo da se uradi.

Tomas Baran, jedan od direktora banke matičnih ćelija "Famikord", gde je upućeno 98 odsto uzoraka iz "Krio-sejva", kaže ekskluzivno za Blic da je moguće da svaki roditelj proveri šta je sa njihovim uzorkom i objasnio proceduru.

"Svakom klijentu "Krio sejva" stvorili smo mogućnost da direktno mogu proveriti sa nama da li se uzorci biološkog materijala njegovog deteta ili dece čuvaju u pogonu "Famikorda". Jedini način da to urade je ispunjavanjem formulara objavljenog na našem sajtu", kaže Baran.

Jedan od čelnih ljudi poljske banke ćelija dodaje i da bi roditelji trebalo da budu strpljivi u čekanju povratne informacije.

Roditelji u Srbiji su za čuvanje tog biološkog materijala kompaniji "Krio sejv" plaćali oko 1.800 evra. Krv je uzimana na porođaju, a zatim transportovana na čuvanje u banku u Švajcarskoj. U Srbiji postoji još šest privatnih banaka krvi pupčanika, a jedina javna banka krvi pupčanika formirana je u Institutu za majku i dete 2009. godine.

Opširnije na sajtu Blica.

  • Kaćanka

    21.09.2019 20:54
    Koliko se roditelja iz Srbije za to opredelilo?
  • Realista

    21.09.2019 18:43
    Realnost
    Matične čelije gradjana nisu imovina Krio Sejva da bi ih on mogao dati ili prodati nekoj drugoj kompaniji, naročito ne u nekoj drugoj državi. To je imovina gradjana koja je data na čuvanje 20 do 25 godina KrioSejvu, za to čuvanje je plaćena nadoknada.
    Poljska kompanija je to morala znati i pre nego što je preuzela matične čelije morala je dobiti saglasnost od tih gradjana. Ako je poljska kompanija i kupila KrioSejv kupila je ugovorne obaveze KrioSejva tako da ne može da govori o nekom eventualnom dodatnom plaćanju ili slično., Ako ne želi da nastavi ugovor mora da prebaci na čuvanje neoštećene i kompletne (bez uzimanja uzoraka) matične čelije nekoj organizaciji za koju se gradjanin opredeli i kao neko ko raskida ugovor da podmiri troškove transporta i plati razliku za period koji nije iskorišćen.
    Pored ovoga postavlja se jedno veoma veliko pitanje a to su desetine hiljada uzoraka koji čine genetski materijal gradjana Srbije koji može i da se koristi za razna ispitivanja. Smatram da bi što se toga tiče Srbija morala da interveniše, kako bi se taj genetski materijal sa kompletnom pratećom dokumentacijom neoštećen i kompletan vratio i čuvao u Srbiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija