Raskrikavanje: Saradnik Nebojše Stefanovića osnovao sajt koji napada kritičare policije

Sajt Centra za istraživanje korupcije (CIK), nevladine organizacije koja napada kritičare ministra policije Nebojše Stefanovića, osnovala je firma Aleksandra Papića - biznismena bliskog upravo Stefanoviću, navodi sajt Raskrikavanje.
Raskrikavanje: Saradnik Nebojše Stefanovića osnovao sajt koji napada kritičare policije
Foto: 021.rs
Kako navodi sajt Raskrikavanje, CIK je u više navrata pisao negativno o kritičarima ministra policije, kao u slučaju eksperta Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Saše Đorđevića, koji je govorio da su policajci nezadovoljni platama, dok su za predsednika Policijskog sindikata Srbije Veljka Mijailovića pisali da je "foteljaš" koji se "bori za očuvanje privilegija, vozi se u džipovima i troši novac policajaca".
 
Raskrikavanje navodi da je CIK osnovao Aleksandar Papić, biznismen blizak ministru policije Nebojši Stefanoviću. Taj portal tvrdi da je Papić dospeo u žižu javnosti nakon što su KRIK i BIRN objavili priče o njegovim poslovima i vezama sa Stefanovićem. BIRN je objavio da je Papić, u Stefanovićevo ime, pokušao da ispravi probleme koje je napravio njegov otac Branko Stefanović, nastojeći da kupi hotel Šumadija na Banovom brdu, dok je KRIK otkrio Papićevo učešće u preuzimanju nekada državnog hotela Tonanti u Vrnjačkoj Banji.
 
Portal navodi da su se Papić i Stefanović u decembru 2017. godine zajedno pojavili u Opštinskom odboru SNS na Zvezdari, gde su sedeli jedan do drugog, a viđeni su i na jednom stranačkom skupu u toj opštini, dok su sledeće godine fotografisani na koncertu povodom proslave Dana policije.
 
"Papić je Stefanovića branio i na Tviteru, kada su ga drugi kritikovali i napadali, nazivajući ljude pogrdnim imenima. Tako je bivši ombudsman Saša Janković za njega 'američki špijun koji je psihički oboleo', bivši poverenik Rodoljub Šabić 'politikant na zalasku karijere koji laže', a Balša Božović iz DS-a 'jedan od žutih koji je ojadio Srbiju'", ukazao je portal.
 
"Pre svega zbog svog ozbiljnog naziva, ali i odabira tema, CIK deluje kao objektivna i profesionalna nevladina organizacija. Njihova pristrasnost otkriva se upravo u tekstovima koji se tiču policije. Mada na sajtu navode da istražuju korupciju u svim oblastima pa i u policiji, dosad su objavili na desetine istraživanja, ali nijedno se nije dotaklo korupcije u vrhu MUP-a. Naprotiv, CIK je uglavnom nastupao kada ministarstvo treba - braniti", dodaje se.
 
Raskrikavanje tvrdi da kada je BCBP objavio istraživanje o koruptivnim javnim nabavkama u policiji, na sajtu CIK-a osvanula je analiza napisana na osnovu odgovora MUP-a u kojoj su zaključili da je sa nabavkama sve u najboljem redu i da se sprovode po zakonu.
 
Istraživanja BCBP-a nazvana su tendencioznim, kritika MUP-a neosnovanom, a Đorđević je optužen da "otvoreno podržava (aktivistički pokret) Lokalni front i (bivšeg zaštitnika građana) Jankovića, a MUP i policiju zdušno kritikuje".
 
"Sa dosta agresivnijim napadima se u više navrata nosio Policijski sindikat Srbije, inače žestok kritičar vrha MUP-a. Kada su organizovali proteste nezadovoljnih policajaca, CIK je u tabloidnom tonu pisao da je 'neobično što neki sindikat štrajkuje za prava policajaca u trenutku kada se podižu plate policajcima, nabavljaju nove uniforme i oklopna vozila'... Inače 'umiveni' CIK je sada bez dokaza optuživao Mijailovića da 'sa nekolicinom svojih foteljaša' bori za očuvanje svojih privilegija i fotelja, 'vozi u džipovima i troši u beogradskim restoranima novac policajaca'", dodaje se.
 
Tekstovi u kojima se iznose optužbe na račun onih koji kritikuju MUP uglavnom su potpisani sa "redakcija CIK-a", ali nije poznato ko tačno čini njihovu redakciju - s obzirom na to da se taj podatak na sajtu nigde ne navodi.
 
"Poznato je ime bivše urednice sajta Dragane Krunić, diplomca FPN-a, koja od 2018. godine radi pri Vladi Srbije, kao portparol Razvojne agencije Srbije. Nju je nasledila Danica Čanović, prema podacima registra medija", tvrdi taj portal. CIK tvrdi da iza njih ne stoji nijedna domaća ni strana politička opcija niti biznis.
 
"Potpuno smo nezavisni u izboru tema koje radimo i glavni kriterijum nam je da su one od interesa za građanstvo, bilo na nacionalnom nivou ili su od značaja za lokalnu zajednicu", piše na tom sajtu, koji je u nekoliko navrata pisao o imovini opozicionih političara poput Dragana Šutanovca, Vuka Jeremića, Saše Jankovića, kao i tome kako opozicija finansira izbornu kampanju.
 
"Naprednjacima se, indikativno, nisu ozbiljno bavili", dodaje portal Raskrikavanje.
 
CIK: Nismo imali saradnju sa Stefanovićem
 
Zastupnica CIK-a Katarina Stamatović je izjavila da "ni lično, niti posredno niti neposredno, ne poznaje ministra Stefanovića, niti je organizacija imala saradnju sa njim".
 
"Tokom proteklog perioda, organizacija nije bila pod ekonomskim, privrednim, političkim ili bilo kakvim drugim uticajem", navela je ona.
 
Između ostalog, Stamatović je istakla da se rezultati rada CIK mogu oceniti i videti u broju postupka koji su pokrenuti nakon tekstova novinara i dopisnika, brojem rešenih slučajeva i onih koji su trenutno u postupku pred pravosudnim organima.
 
"CIK se nikada nije bavio lažnim vestima, niti bilo kakvim drugim izmišljenim događajima, političkim ili polupolitičkim komentarima, a da jasno nije prikazan stav redakcije po tom pitanju. CIK nikada na društvenim mrežama nije kupovao preglede, lažne pratioce ili bilo šta slično, čemu vrlo često pribegavaju oni koji nipodaštavaju rad naše organizacije, što je ponovo još jedna od niza činjenica koja je vrlo lako proverljiva i ne manje značajna od drugih", navodi Stamatović.
  • Preambula

    01.10.2019 01:45
    Ova je nakakva propagandna agencijamkao i neka Slobodna Televizija.Slicne "nevladine " organizacije,otvorene 8 dana pre raznih Konkursa,videli smo i kad im je g.Vulin ,tada ministar za socijalna pitanja dodeljivao novac iz Budzeta,digla se galama u medijima,ali nista nije na sudu zavrsilo,kao ni Tetkin Stan. Novinari i gradjani,jeste li po Novom Sadu(a siguran sam i ostalim gradovima Srbije)-primetili gomilu nekakvih lokala,Savetovalista za narkomane, bolesti ovisnosti,protiv nasilja. Imaju folijama prekrivena stakla i nikakve informacije,brojeve SOS telefona ili slicno. Nisam video da neko ulazi ili izlazi odatle. Peraci budzetskog novca ? Zna li neko nesto o tome ?
  • Bili Kid

    30.09.2019 23:43
    Srbija i narod u njoj zaglavljeni u blatu 90ih... i nikako da se oslobodimo vec 30 godina tog blata SNS, SRS, SPS, Vulin, LDP, Dinkic, Beba Popovic... Uzas! Boze zasto kaznjavas narod i ovu zemlju?
  • GLOO

    30.09.2019 21:43
    Karlovci
    Pa Ljubišić iz Strukovnog udruženja policije je primer kako se odjednom napreduje kad se hvali ministar. I on je verovatno dipl. na nekom privatnom fakultetu oko 35 godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija