Đorđević: Zakon o socijalnim kartama u izradi, usvajanje na jesenjem zasedanju

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đordjević najavio je da se očekuje da će Zakon o socijalnim kartama biti usvojen tokom jesenjeg zasedanja parlamenta.
Đorđević: Zakon o socijalnim kartama u izradi, usvajanje na jesenjem zasedanju
Foto: 021.rs
On je povodom Međunardonog dana borbe protiv siromaštva dodao da je zadatak ministarstva i Vlade iskorenjivanje siromaštva, a put ka tom cilju je, kako je kazao, i najavljeni zakon.
 
"To je prvi korak da vidimo kakva nam je struktura stanovništva, da državna davanja koja se povećavaju svake godine idu na pravu adresu. Da oni kojima je to najpotrebnije dobijaju u većoj meri, i da taj novac koji država daje, a on nije mali, ode na pravu adresu", kazao je Đorđević za Radio-televiziju Srbije.
 
Srbija je među zemljama koje za socijalnu zaštitu izdvajaju najmanje u Evropi - 3,3 puta manje od evropskog proseka, a manje izdvaja samo Rumunija, naveo je RTS.
 
"Mi moramo da idemo ka tome da nećemo samo da dajemo kroz davanja, jer je to nešto čime se samo privremeno gasi požar, a morate suštinski nešto da promenite. Ovaj dan ćemo posvetiti onim najmlađima, na njima je budućnost. Mi želimo da buduće generacije nemaju problem koji mi imamo danas. Da ne dajemo više para, već da vidimo kako da pružimo mogućnost da oni imaju zaposlenje, da obrazujemo pravi kadar, da mogu da rade, zasnuju porodicu, da ne očekuju da im država daje pare, nego da mogu svojim radom da to ostvaruju i da na taj način imaju sigurnost", kazao je Đorđević.
 
Socijalne karte će, kako je objasnio, ako se gledaju deca i selo, pokazati trenutno stanje.
 
Tokom izrade zakona iz njega su isključene neke kategorije jer imaju imovinu, iakotu imonu ne mogu da koriste.
 
"Mi želimo sve to da promenimo. Imamo dosta ranjivih kategorija kojima želimo da posvetimo pažnju, kao što su na primer slepe i slabovide osobe, među kojima ima dosta visokoobrazovanih ljudi koji nemaju posao", istakao je Đorđević.
 
Dodao je da je kroz razne zakone posebna pažnja usmerena na porodice i da što je porodica veća, to je i rizik od siromaštva veći.
 
"U Srbiji 400.00 dece ostvaruje neki dodatak koji ima kao dete, da bismo smanjili rizik od siromaštva", kazao je Đordević.  
 
Nerealno je, smatra on, da se 12 godina urušava sistem, a da se za tri godine nešto promeni.
 
"Trideset godina se provlači da će biti socijalnih karata. Sada radimo Zakon o socijalnim kartama, koji će nam omogućiti da ukrstimo podatke, da znamo strukturu stanovništva, i da kada imamo tu sliku pred nama, država to rasporedi na najpravedniji način - transparentno", zaključio je Đorđević, preneto je na sajtu RTS.  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija