Uprkos zakonu i preporukama status v.d. direktora opstaje

Međunarodni monetarni fond preporučio je Vladi Srbije da prekine sa praksom postavljanja v.d. direktora u javnim preduzećima. U suprotnom, ne može da se očekuje potpuna reforma tih preduzeća, jer su, između ostalog, podložna političkom pritisku.
Uprkos zakonu i preporukama status v.d. direktora opstaje
Foto: Pixabay
Sa tom preporukom saglasni su i Svetska banka i Fiskalni savet. Međutim, kažu stručnjaci, već godinama vlasti obećavaju pomak, ali ne preduzmaju ništa konkretno po tom pitanju.
 
"MMF je naglasio važnost poboljšanja korporativnog upravljanja i upravljanja državnim preduzećima u Srbiji. U tom kontekstu, preporučili smo vlastima da smanje preterano oslanjanje na vršioce dužnosti direktora", kaže Sebasijan Sosa, šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji.
 
Da će rešiti to pitanje Vlada je najavila krajem prošle godine. Ipak, podaci "Službenog glasnika", pokazuju da je samo od prošlog oktobra do danas na čelo javnih i drugih preduzeća u vlasništvu države postavljeno najmanje osam vršilaca dužnosti direktora. Među njima je od pre nekoliko dana i v.d. samog "Službenog glasnika" Jelena Trivan.
 
U Transparentnosti Srbija kažu za N1, profesionalizacija se već godinama obećava, ali u najvećem delu preduzeća na republičkom nivou konkursi nisu sprovedeni, dok su se na lokalu organizovali formalno, jer se unapred znao vršilac - po političkoj liniji.
 
"Negde oko 70 odsto funkcioniše sa vršiocima dužnosti i u većini slučajeva ta situacija traje godinama, traje i više nego što zakon dopušta, što nas dovodi do jedne veoma ozbiljne opasnosti za vladavinu prava u celini, ali i za ekonomske interese javnih preduzeća", rekao je za N1 Nemanja Nenadić, iz Transparentnosti Srbija.
 
Novinarka "Nove ekonomije" Ivana Pavlović je mišljenja da se vršiocima dužnosti lakše manipuliše i da se o njihovom postavljanju odlučuje uglavnom u političkim centrima moći.
 
"Potvrda za to je da konkursi za neka javna preduzeća nisu nikad raspisani, a ako su i raspisani, obavljeni krugovi razgovora sa kandidatima javnost nikada nije obaveštena šta se desilo, kakav je ishod tih konkursa, a v.d. direkori i dalje sede na tim mestima", kaže ona.
 
Osim u javnim preduzećima vršioci dužnosti česti su i u javnoj upravi, pa je tako od početka godine najmanje 37 pozicija direktora, pomoćnika i zamenika popunjeno u Vladi. Na taj način je od 6. januara produženo upravljanje Marka Đurića Kancelarijom za Kosovo i Metohiju.
 
Vučić o preporuci MMF da Srbija ukine v.d. stanja direktora javnih preduzeća: Ja ne dam
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće dozvoliti ukidanje v.d. stanja direktora javnih preduzeća, što je nedavno zatražio MMF. On je naveo da bi u suprotnom "ti raspušteni direktori" napravili neprivlačan privatni sektor i sve pozapošljavali u javni.
 
"Ne dam, ja ne dam. E pa zato što bi ti raspušteni direktori ponovo da naprave neprivlačan privatni sektori  i da sve pozapošljavaju u javni sektor. I da to ne može privatnik da izdrži. Sve je sistem spojenih sudova", rekao je Vučić na TV Prva odgovarajući na pitanje da li će ukinuti v.d. stanje direktora javnih preduzeća.
 
On je naveo da ne voli v.d. stanje, nego disciplinu i odgovornost.
 
"Mi ne vodimo javna preduzeća kao privatnu firmu, nego kao da je to alajbegova slama", rekao je Vučić, dodajući ipak da će delimično da usvoji preporuku MMF, ali nije naveo šta konkretno.
 
V.d. stanja direktora duža i od osam godina
 
Prema istraživanju Insajdera, direktori javnih preduzeća u v.d. stanju ostaju i duže od godinu dana, što je i maksimalno predviđen zakonski rok, a pojedini čak i duže od osam godina, što je slučaj sa Zoranom Drobnjakom, v.d. direktorom JP Putevi Srbije. Vlada ne poštuje zakon ni kada je reč o izboru državnih službenika, pa tako direktore kancelarija i uprava, pomoćnike ministara i sekretare imenuje kao vršioce dužnosti, koji u tom statusu ostaju godinama.
 
Čak 21 od ukupno 37 javnih preduzeća vode direktori koji imaju status vršioca dužnosti, pokazuje istraživanje Insajdera. Prema Zakonu o javnim preduzećima iz 2012, javni konkursi za direktore tih preduzeća morali su da budu raspisani do marta 2013. Ta odredba nikad nije poštovana, a zakon je u međuvremenu promenjen, pa je Vlada imala obavezu da raspiše konkurse za sve direktore javnih preduzeća do marta 2017.
 
Sudeći prema podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, svega 16 direktora javnih preduzeća izabrano je na konkursu. Ostale je imenovala Vlada kao vršioce dužnosti i u tom statusu su gotovo svi godinama, iako zakon kaže da u v.d. stanju mogu da budu najduže godinu dana. Paradoks je da su konkursi za direktore pojedinih državnih kompanija bili raspisani još pre nekoliko godina, ali do danas nisu okončani.
 
Premijerka najavila izbor direktora javnih preduzeća na konkursu posle izbora
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će izbor direktora javnih preduzeća biti deo reforme tog sektora posle parlamentarnih izbora i da će to biti "u fokusu" buduće vlade jer da su ona drugačije radila bio bi i veći privredni rast.
 
Ona je na pitanje novinara kada će se prekinuti praksa imenovanja vršioca dužnosti direktora javnih preduzeća umesto izbora na konkursu rekla da je Vlada Srbije u proteklom periodu radila druge važne stvari.
 
"Nismo uradili reformu javnih preduzeća jer smo rešavali problem preduzeća u stečaju Železare u Smederevu, RTB Bora, HIP Azotare i PKB Beograd", rekla je Brnabić.
 
Dodala je da ne veruje da su sve stvari mogli da rade istovremeno i kvalitetno.
  • Mile

    19.01.2020 07:26
    A da se uvedu vd stanja i u brojna druga zanimanja a ne samo da to bude rezervisano za direktore javnih preduzeća. Npr vd predsednika političke stranke, vd poslanika, vd nastavnika, vd doktota, vd glumca, vd migranta, vd policajca. ...
  • Dule

    18.01.2020 23:05
    Opstaje sve to od 1389. Od knezeva,careva,kraljeva itd vlast ovde uvek zivi dobro a narod zivi lose..Vlast pravi dogovore sa svakim samo da bi njoj bilo dobro narod se uvek muci i gine u ratovima za tu vlast...V.d direktori su smesna prica za to.. Zivi ovde i stranacko zaposljavanje
    i stranacki plenovi kada je u pitanju podela firmi,zivi apsolutna zasticenst politicara vlasti i njihovih familija..Zivi sve sto je uvek u Srbiji i zivelo..I to nije uopate vazno jel car,kralj,predsednik ili premijer njima je odlicno uvek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija