Eksterna kontrola pravosuđa - izgovor za dalju politizaciju ili mehanizam građanskog nadzora

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) ocenilo je da najava iz Ministarstva pravde o potrebi za eksternom kontrolom predstavlja samo izgovor za dalju politizaciju pravosuđa.
Eksterna kontrola pravosuđa - izgovor za dalju politizaciju ili mehanizam građanskog nadzora
Foto: Pixabay
Ovo udruženje je saopštilo da je izvršna vlast "najodgovornija za razaranje pravosudne vlasti, a sada bi želela da izvrši potpuno stavljanje pod kontrolu pravosuđa".
 
Ovakva reakcija dolazi nakon što je državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić izjavio da Ustav Srbije mora da se menja kako bi pravosuđe dobilo eksternu kontrolu, jer su sudstvo i tužilaštvo, kako je rekao, postali "neodgovorna grana vlasti" i "zatvoreni sistem koji vodi račina samo o sebi". 
 
"Izbor tužilaca i sudija potrebno je vršiti na osnovu uspeha na fakultetima, rezultata postignutog u prethodnom periodu rada i drugim preciznim kriterijumima koji će suziti mogućnost da bilo ko izbor na pravosudne funkcije vrši prema sopstvenom kapricu i samovolji", navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik udruženja Savo Manojlović.
 
U Ministarstvu pravde za Radio Slobodna Evropa kažu da nacrt ustavnih amandmana predviđa uspostavljanje mehanizma eksterne kontrole sudske vlasti. Navode da bi "eksterna kontrola predstavljala kontrolu (pravosuđa) od strane građana, i to "kroz izbor i rad pet članova budućeg Visokog saveta sudstva (VSS) iz redova istaknutih pravnika, koje bira Narodna skupština na javnom konkursu".
 
"Nacrt predviđa da budući VSS ima 10 članova, od kojih će pet nezavisno i neposredno birati sudije, dok će drugih pet članova birati Narodna skupština na osnovu javnog konkursa iz redova istaknutih pravnika", navodi Ministarstvo.
 
U odgovoru se kaže i da predlog uvođenja eksterne kontrole pravosuđa nije nov, već da je to "postojeći predlog definisan Nacrtom ustavnih amandmana koje je izradilo Ministarstvo pravde, a pozitivno ocenila Venecijanska komisija".
 
Deo stručne javnosti u Srbiji kritikovao je izjavu državnog sekretara Ministarstva pravde uz ocene da je ona suprotna zvaničnoj politici kojom se država u pristupnim pregovorima sa EU obavezala da će smanjiti politički uticaj na pravosuđe.
 
Predsednik Aleksandar Vučić negirao je da želi kontrolu nad sudijama i tužiocima u Srbiji i dodao da to "izmišljaju oni koji ne znaju šta drugo da izmisle".
  • Паор

    21.01.2020 10:13
    @dragan perković
    Не могу судије и тужиоци сами себе да контролишу и бирају, односно разрешују, јер је то онда секта, а не орган од користи за државу.
    Непотизам у судовима и тужилаштву показује неморал судија и тужиоца, а да не говорим о мору (или океанима) скандалозних пресуда.
    Суђење мимо закона је специјалност наших судова, тј. судија.
    Томе је допринело одсуство контроле истих од стране државе.
    Ово је друга ствар коју ћу подржати код ове власти (прва је градња аутопутева).
  • Lana

    21.01.2020 10:08
    @misko
    Znači Francuska država je fašistička država?
    U njoj sve sudije postavlja predsednik.
    Amerika takođe?
  • dragan perković

    21.01.2020 06:49
    Ah
    Skupštinu treba isključiti iz bilo kakvog biranja.Skupština treba da kontroliše rad i eventualno ako ima primedbe da obavesti VSS i to je sve.Članove VSS biraju sudije i tužioci iz svojih redova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.