Pašalić: Uvrede na račun dr Kisić Tepavčević potvrđuju čvrstu ukorenjenost mizoginije u našem društvu

Beskrupulozne uvrede, koje su zamenici direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" dr Dariji Kisić Tepavčević prethodnih dana upućivane putem društvenih mreža, u kojima je nazivana najpogrdnijim imenima i na najprimitivniji način komentarisani njen izgled i poreklo, još jednom potvrđuju koliko je mizoginija čvrsto i duboko ukorenjena u našem društvu, ocenjuje zaštitnik građana Zoran Pašalić.
Pašalić: Uvrede na račun dr Kisić Tepavčević potvrđuju čvrstu ukorenjenost mizoginije u našem društvu
Foto: Youtube (Screenshot)

Dr Kisić Tepavčević, koja svakodnevno, zajedno sa drugim lekarima, obaveštava javnost o situaciji u vezi sa epidemijom koronavirusa  u Srbiji, postala je žrtva najbestidnijeg napada, samo zbog toga što je žena, navodi se u saopštenju zaštitnika građana.

"To je jasno iz sadržaja upućenih joj poruka i komentara, u kojima se isključivo ocenjuje, osuđuje i napada njen fizički izgled. Takvoj vrsti komentara, po pravilu su izložene žene, naročito one na važnim i odgovornim funkcijama, što nedvosmisleno govori o netrpeljivom i diskrimintornom odnosu zajednice prema ženama", poručio je Pašalić.

Zabrinjavajući je, ističe, stepen mržnje kojoj su žene u javnosti izložene. Zabrinjava i činjenica da se ženi ne dozvoljava da njene profesionalne refernce budu jedino merilo i kriterijum za obavljanje važnih funkcija, pa posledično i njenih istupanja u javnosti, naglasio je Pašalić.

"Institucija Zaštitnika građana je i ranije upozoravala da je javni prostor u Srbiji nedopustivo tolerantan prema seksističkim izjavama i stavovima. Ovom prilikom još jednom ukazujem na potrebu iskorenjivanja takvog govora i pozivam najpre učesnike u javnom životu, a onda i građane i korisnike društvenih mreža, da se uzdrže od izjava i komentara koji vređaju, ponižavaju i napadaju, a nadležne da se oštro suprotstave takvoj praksi", poručio je Pašalić.

  • Novosadista

    02.04.2020 17:18
    Zastitnice, zasto se ne oglasis povodom maltretiranja gradjanja sms porukama od strane vlasti i sirenja panike!
  • Remus

    02.04.2020 17:01
    Doticna osoba nije namerno odgovorila ni na jedno direktno pitanje novinara ceo mart mesec i tretirala ih je kao neinteligentnu, dosadnu decu. Da li je ovo uvreda ili zapazanje? "Mi moramo"," borimo se", "nasa deca" i slicne demagoske parole nisu koristili ni crveni komesari 45 godine. Vidi ovo i Pasalic ali mora raditi posao za koji je placen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.