Bombardovanjem Beograda na današnji dan počeo napad nacista na Kraljevinu Jugoslaviju

Danas se navršava 79 godina od kada je nacistička Nemačka, bez objave rata, bombardovala Beograd, čime je u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji počeo Drugi svetski rat.
Prve nemačke bombe u napadu pod kodnim nazivom "Kaznena odmazda" pale su na Beograd 6. aprila 1941. godine u 6:30 časova, a nemački bombarderi su istog dana, u četiri navrata, razornim i zapaljivim bombama zasuli grad.
 
Do 17. aprila i kraja Aprilskog rata, koji je okončan potpisivanjem kapitulacije Vojske Kraljevine Jugoslavije, u Beogradu je stradalo više hiljada civila. Samo je u skloništu u porti Vaznesenjske crkve i Karađorđevom parku, koji su direktno gađani, ubijeno više stotina ljudi.
 
Usled ogromnog materijalnog razaranja 8.000 beogradskih porodica ostalo je bez krova nad glavom.
 
Nacističko bombardovanje potpuno je uništilo Narodnu biblioteku Srbije, koja je ujedno i jedina nacionalna biblioteka namerno napadnuta tokom Drugog svetskog rata. U požaru, koji je potom usledio, uništen je gotovo ceo fond od 350.000 knjiga, uključujući neprocenjive srednjovekovne spise.
 
 
Braneći nebo nad Beogradom, piloti Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva oborili su 48 nemačkih aviona, a poginulo je 11 pilota Šestog lovačkog puka.
 
Operacijom bombardovanja Beograda komandovao je general Aleksandar Ler, koji je zbog ratnih zločina streljan u Beogradu 1947. godine. 
 
Do napada na Kraljevinu Jugoslaviju došlo je nakon vojnog prevrata i demonstracija 27. marta protiv Trojnog pakta, koji je sklopila tadašnja vlada Cvetković-Maček. Otpor paktu sa silama Osovine razljutio je Nemačku, jer je poremetio planove o napadu na Sovjetski Savez, pa je Hitler naredio da se, osim Grčke, uništi i Kraljevina Jugoslavija.
 
Jugoslavija je kapitulirala 11 dana kasnije, a kralj Petar Drugi Karađorđević i Vlada napustili su zemlju tri dana ranije.
 
Zemlja je raskomadana i podeljena između Nemačke, Italije, Mađarske i Bugarske, s tim što su Srbiju okupirale Hitlerove snage. 
  • Prijateljstvo...

    06.04.2020 10:16
    Brzo smo mi zaboravili i bombardovanje 1999-te i izginule ljude i decu, oko 2500.
    Sadašnja vlast nas je isntant sprijateljila sa Blerom i još mu dnevnice plaćala.
    A sad slušamo prekore što primamo pomoć, od naših velikih prijatelja bombardera.
  • Стеван

    06.04.2020 09:35
    Брзо смо заборавили
    Веома брзо смо заборавили колико су нам зла и несреће донели фашисти и у првом и у другом рату. Ми данас у Србији имамо чак и некакве нео-фашистичке покрете што је индикатор наше свеопште пропасти.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.