Glumac Miloš Timotijević dobitnik nagrade "Duga"

Glumac Miloš Timotijević dobitnik je ovogodišnje nagrade "Duga" koju dodeljuje Gej strejt alijansa (GSA) za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije.
Timotijeviću je nagrada dodeljena zbog njegovog odgovora na burne reakcije koje je u javnosti izazvala gej scena u kojoj je akter lik koji tumači u seriji "Južni vetar", navodi se u obrazloženju za dodelu priznanja.
 
Izvršna direktorka GSA Mirjana Bogdanović citirala je jedan od Timotijevićevih odgovora, u kojem navodi da ga više brine reakcija na to što je njegov lik gej, nego korumpirani policajac.
 
Timotijević je zahvalio na nagradi i poručio da na svetu ima mesta za sve i da svi žele život "lep i slobodan, ali smo se negde izgubili".
 
"Mi, ljudski rod, sposobni smo da stvaramo i mašine i sreću, mir i slobodu", poručio je Timotijević.
 
Šef kancelarije Saveta Evrope Tobias Flesenkemper ocenio je da je kriza sa pandemijom koronavirusa pogoršala nejednakosti sa kojima se inače suočavaju osetljive kategorije, uključujući i LGBT osobe.
 
"Činjenicu da se sve LGBT osobe ne osećaju sigurno kod kuće potvrđuju i nalazi novog velikog istraživanja Agencije za osnovna prava Evropske unije, koji obuhvataju i Srbiju", ukazao je Flesenkamper. On je naveo da je na pitanje na kom mestu iz straha od napada, pretnje i maltretiranje izbegavate da iskažete svoju LGBT orijentaciju, jedan od troje ispitanika odgovorio "kod kuće".
 
Flesenkemper je preneo spremnost Saveta Evrope da pomogne Srbiji da primeni standarde za unapređenje ljudskih prava i jednakosti za LGBT osobe.
 
Nagrada "Duga" dodeljuje se već osam godina na 17. maj, kada se obeležava Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije, ali je ove godine dodela odložena zbog pandemije virusa korona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija