Kisić Tepavčević dovela u pitanje kompetentnost 350 lekara - potpisnika otvorenog pisma

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je povodom otvorenog pisma 350 lekara, koji su zatražili smenu Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19, da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali da među potpisnicima nema kompetentnih kada su u pitanju zarazne bolesti, to jest ni epidemiologa, ni infektologa, ni imunologa.
Kisić Tepavčević dovela u pitanje kompetentnost 350 lekara - potpisnika otvorenog pisma
Foto: FoNet/AP
"Ono što treba da se zna je da u Republici Srbiji ima 33.000 lekara. Kolege koje su dale potpis na određenu izjavu, pretpostavljam da se razumeju i imaju kompetencije kada su u pitanju zarazne bolesti, mada među njima nema ni imunologa, ni epidemiologa ni ifektologa. Pretpostavljam da imaju kompetencije kada su dali za pravo da iznesu kritike", kazala je Kisić Tepavčević povodom otvorenog pisma 350 lekara iz Srbije.
 
Ona dodaje da je svaka kritika dobrodošla, ali da u tom pismu nisu izneti nikakvi konkretni predlozi.  
 
"Kolege se pozivaju na Hipokratovu zakletvu. Položili smo je svi mi koji smo završili Medicinski fakultet. U svakom momentu dajemo sve od sebe da donesemo odluke koje su najbolje za nas, naše porodice i celu populaciju", istakla je Kisić Tepavčević.
 
Ona je navela da su neki od potpisnika kontaktirali Ministarstvo zdravlja, tražeći da se njihovo ime povuče sa tog spiska jer im, kako Kisić Tepavčević kaže, nije bilo tačno predočeno šta tačno potpisuju.
 
"Na žalost ne vidim imena koja su kompetentna u oblasti zaraznih bolesti, više od polovine radi u nekim privatnim zdravstvenim ustanovama. Pozivamo sve osobe koje su kompetentne u ovoj oblasti da ukoliko misle da žele i mogu da pruže svoj doprinos, da nam se pridruže", navela je članica Kriznog štaba.
 
Upitana da li je Krizni štab u nekom trenutku izgubio kontrolu nad epidemiološkom situacijom, ona odgovara da nije, a da je u svakom momentu svaka odluka bila zasnovana na medicini i dokazima i indikatorima u datom momentu.
 
"Mislim da smo radili najbolje što smo mogli", naglasila je Kisić Tepavčević.
 
Kada su u pitanju mere koje su donošene i ukidane, ona kaže da se to radilo u skladu sa indikatorima.
 
"Kada je veliki broj obolelih otvaramo nove kovid bolnice, kada ih nema zatvaramo bolnice. U jednom trenutku zatvorili smo sve kovid bolnice, kapacitet prijema je bio isključivo na Infektivnim klinikama, a pregled u kovid ambulantama bio je na sporadičnim brojevima. Bila je takva epidemiološka situacija", objasnila je Kisić Tepavčević.
 
Sama postavljajući pitanje da li je popuštanje mera dovelo do povećane transmisije, odgovara da jeste i to u celom svetu.
 
"I dalje su bile na snazi preporuke, a sada su obavezne, da se nose maske, drži socijalna distanca i da se peru ruke. Očigledno nismo dovoljno pričali, zato što su te mere efikasne. Ovde moramo da budemo složni jer ne možemo da uspemo drugačije", ponovila je ona.
 
Uočljiva je razlika između brojeva novozaraženih korona virusom koje tokom dana saopštavaju lokalne samouprave i lokalni zavodi za javno zdravlje i zvaničnog preseka u 15 časova, koji objavljuje Krizni štab.
 
Članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević objašnjava da neslaganja postoje, ali i da postoji čitav niz razloga kojima se to može objasniti. Kao jedno od objašnjenja ona navodi to što neke lokalne samouprave objavljuju ukupan broj pozitivnih testova, dok Krizni štab objavljuje ukupan broj osoba sa pozitivnim testom. Opširnije o tome OVDE.
 
Grupa od oko 330 lekara okupljenih u neformalnoj grupi "Ujedinjeni protiv kovida" u otvorenom pismu upućenom Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama oštro se ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv Covida-19 i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.
 
Otvoreno pismo sa zahtevima možete pročitati u celosti OVDE.
  • Filip

    23.07.2020 18:24
    @Kompetentnost
    Vucic izjavio: "Predrag Kon je nas najveci strucnjak, strucniji je, obrazovaniji i ima vise naucnih radova od geneticara Miodraga Stojkovica"
  • MS

    22.07.2020 18:22
    Kad nas teraju da radimo u COVID bolnici onda smo kompetentni iako nismo ni infektolozi, pulmolozi.... a kad kritikujemo onda nismo kompetentni
  • milutin grozni

    22.07.2020 12:19
    alo BOTINE
    koja je fora braniti ovu Dariju....molim vas objsnite mi
    -ako se zna da je na funkciji
    -da joj brat radi u kompaniji koja je samo prošli mesec od Srbije dobila 3,000,000 eura
    -da joj je snajka ministrica pravde....
    koja je fora ..ona bogata a vi krezavi ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.