Profesori traže podatke o tome koliko košta spomenik Stefanu Nemanji

Nekoliko profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu zatražilo je od Sekretarijata za kulturu Grada Beograda da im, prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dostavi podakte o troškovima izrade i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji.
U svom Zahtevu pet profesora je navelo da su izgradnju spomenika Stefanu Nemanji pokrenuli i realizuju državni i gradski organi.
 
Oni su od Sekretarijata za kulturu, kao raspisivača i naručioca konkursa, zatražili da javnost obavesti o svim troškovima koji obuhvataju celokupni proces konkursa, izrade, transporta i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji, o angažovanim preduzećima i pojedincima koji su obavili te poslove i datumima zaključivanja svih ugovora, kao i o izvoru finansijskih sredstava za te troškove.
 
"Izgradnja spomenika Stefanu Nemanji, autora Aleksandra Rukavišnjikova, na Savskom trgu u Beogradu nalazi se u središtu pažnje javnosti, pa je dobijanje potpunih informacija o svim aspektima ovog procesa od izuzetne važnosti", naveli su oni u zahtevu.
 
Zahtev su podneli profesori Dubravka Stojanović, Ognjen Radonjić, Saša Brajović, Nenad Makuljević i Milan Vukomanović.
 
Podsetimo da je nedavno bivši Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić za Nova.rs. rekao da se više novinara žalilo da im je informacija o ceni spomenika Stefanu Nemanji uskraćena uz objašnjenje da će biti poznata javnosti tek 2023. godine.
 
"Uskraćivanje javnosti za te podatke moguće je samo kada to nalažu interesi bezbednosti, odbrane ili međunarodnih odnosa. Prosto je komično da se skrivanje cene spomenika može podvesti pod bilo koji od ovih razloga", naglasio je tada Šabić.
 
 
Spomenik sličnih gabarita je, kako procenjuje Šabić, brozani konjanik posvećen Aleksandru Makedonskom u Skoplju, čija je cena dostigla skoro deset miliona evra.
 
"To je cena jedna dobre bolnice. Ali čak i da je mnogo manja, mi moramo da znamo jer je u pitanju novac poreskih obveznika", dodao je Šabić.
 
Sredinom septembra očekuje se da u Srbiju stignu poslednja dva kamiona sa delovima spomenika, kao i vajar Aleksandar Rukavišnikov. On bi trebalo lično da nadgleda finalno postavljanje spomenika visokog 23 metra.
  • Slaven

    10.09.2020 14:08
    Nekoliko profesora..
    Profesori ,i vi ste poceli da se bavite istrazivackom delatnoscu?
    Ovo je samo u Srbiji moguce!
    Naruceno pitanje i sto rece neko UDICA!!
  • @Novosadjanin

    10.09.2020 14:01
    Troluješ?
  • Ineos

    10.09.2020 13:30
    Kosta koliko je potrebno da se umesto borisa godunova izlije nemanjina glava, da se prenese u bg i sastavi.

    A koliko je naplaceno?

    Puno. Mislim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.