Nošenje maski na otvorenom ipak preporuka, a ne obaveza

Vlada Srbije razjasnila je odluku Kriznog štaba o nošenju maski na otvorenom. Prema objašnjenju Vlade, nošenje maski je obavezno u zatvorenim prostorima, dok se građanima preporučuje da maske nose i na otvorenom.
Nošenje maski na otvorenom ipak preporuka, a ne obaveza
Foto: FoNet
Zamenica direktora Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević precizirala je u izjavi za Tanjug da je nošenje maski na otvorenom ipak preporuka Kriznog štaba, a ne obaveza.
 
Mediji su preneli da je ona, ranije danas, nakon sednice Kriznog štaba, rekla da će nošenje maski biti obavezno svuda, uključujući i otvorene prostore. 
 
Doneta je odluka da se lokalnim samoupravama zabrani da dozvoljavaju okupljanja više od 30 osoba.
 
"Pooštravamo sve dosadašnje mere, u smislu njihovih primena. Na lokalu više neće moći da izdaju dozvole za okupljanja. Ograničenje okupljanja je bilo do 30, ali bilo je primera praktično u svim gradovima da su bila organizovana različita slavlja i okupljanja.", rekla je dr Kisić Tepavčevič.
 
Radno vreme ugostiteljskih objekata ostaje do 23 sata, a u njima ostaju da važe ranije propisane mere - obavezno je da se uđe sa maskom, koju je moguće skinuti kada se sedi za stolom, ali ukoliko se ide u toalet ili se napušta restoran, maska ponovo treba da se nosi..
 
"Od danas svi uslužni objekti treba da imaju odgovornu osobu koja treba da obezbedi da se striktno sprovode sve preventivne mere", kazala je Kisić Tepavčević.
 
Odlučeno je i da Beogradska arena od ponedeljka ponovo bude spremna za prijem pacijenata obolelih od kovida-19. Kako je rečeno, akcenat će ubuduće biti na privremenim bolnicama, jer ostale bolnice moraju da se sačuvaju za sve druge pacijente koji nemaju kovid.
 
"Želimo preventivno da delujemo, da ne reagujemo tek kad imamo ozbiljno popunjenje kapacitete, premorene ljude, kroz to smo prošli i nemamo razloga da ne učimo i na svojim i tuđim primerima koji nisu dali dobre rezultate. Kad smo se ponašali odgovorno, imali smo rezultat, zato molim za jedinstvo i solidarnost", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
 
Kisić Tepavčević je navela da se nalazimo u periodu kada se respiratorne infekcije najlakše šire, što važi i za korona virus. Broj obolelih u Srbiji polako raste i, kako je rekla, iako je situacija povoljnija nego u drugim evropskim zemljama, to ne treba da nas teši, jer virus ima veliki potencijal brzog širenja.
  • zastita

    19.10.2020 17:49
    zastita
    Treba uvesti zabranu kretanja studentima i svima od 18 do 35 godina koji dzabalebare. Studenti mogu 2 meseca uciti i polagati online. Oni su prenosnici, izlaze po klubovima, posle se vrate kucama po celoj zemlji i rasire zarazu. Izuzetak su studenti koji paralelno rade. Porodicni i zaposleni ljudi moraju da rade ili im dati pomoc jednokratnu. Ukoliko drzava svakoj porodici obezbedi 300 evra mesecno u periodu od 3,4 meseca mnogi bi ostati kod kuce da brinu o deci. Takodje drzava treba da oslobodi bar jednog roditelja da moze da ostane kod kuce sa decom (ukoliko je dete mladje od 12 godina) i da dotira platu, ili bar 50% plate. Trebalo bi da se ukljuce sva ministarstva i da pomognu porodicama da preguraju ovaj period. Mnogi bi voleli online skolu da zastite decu(ali nemaju kome ostaviti decu jer rade). Zato morate jednom roditelju omoguciti i platiti da ostane kod kuce sa decom ukoliko bude zatvaranja. Penzionere ne smemo zatvarati, oni se jedini pridrzavaju mera i nose maske, njima setnja i sloboda mnogo znace, to im spasava zivot.
  • Miloš

    18.10.2020 19:30
    Njihovo ( kvazi stručnjaka ) je da predlažu a naše da to prihvatimo ili ne .Pošto su kvazi struka NE Prihvatam nijednu njihovu preporuku
  • Molim hitan odgovor

    16.10.2020 22:23
    Išla bih da spavam, ali sam sad skroz zbunjena : krevet mi je u spavaćoj sobi, dakle na zatvorenom - jel moram masku?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija