Više od 60 umetnika iz BiH osudilo napade na kolege u Srbiji

Više od 60 umetnika iz Bosne i Hercegovine dalo je podršku svojim kolegama u Srbiji koji su poslednjih nekoliko dana izloženi napadima, a nakon uništavanja izložbe u Zemunu.
Među potpisnicima su reditelji Danis Tanović, Jasmila Žbanić, Haris Pašović, Dino Mustafić, Selma Spahić, Pjer Žalica, Srđan Vuletić, Nermin Hamzagić; likovni umetnici: Safec Zec, Bojan i Dada Hadžihalilović, Enis Čisić; glumci: Senad Bašić, Ermin Bravo, Jasna Berry, Dragan Jovičić, Kaća Dorić, Maja Izetbegović, Jasna Diklić, Admir Glamočak, Jasna Žalica; muzičari: Damir Imamović, Dino Šukalo i fotografi Damir Šagolj i Zijo Gafić.
 
"Mi, potpisani, osuđujemo sve napade u Srbiji na naše kolege glumce, reditelje, pisce, likovne umetnike, producente, organizatore i direktore umetničkih institucija. Oni su ovih dana izloženi nizu napada zbog svog umetničkog angažmana koji je delom povezan i sa Bosnom i Hercegovinom. Svako ugrožavanje slobode govora i misli izražavanja u bilo kojoj od zemalja u regionu, udar je na sve umetnike i našu publiku, dovodi u opasnost izgradnju demokratskog društva i vladavine prava. Pozivamo sve nadležne institucije da zaštite napadnute kolege i omoguće slobodu govora", navode potpisnici pisma podrške.
 
Podsetimo da je grupa od 15 mladića, sa maskama i kapuljačama upala na izložbu Staroj kapetaniji u Zemunu u okviru festivala "Novo doba", bacila suzavac i pocepala izložene radove.
 
Ministarstvo kulture osudilo je svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora i posetilaca na kulturnim događajima, ali je dodalo da "prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti".
 
"Prizori sa iskasapljenim bebama odsečenih udova ili sa sekirama u glavama nedonoščadi, predstavljaju patologiju i devijaciju svesti a ne umetnost u bilo kom njenom obliku. Ma koliko to neko želeo da opovrgava, ovo društvo i dalje ume da razlikuje dobro i zlo u njihovim osnovnim sadržajima i postojaće sve dok to bude umelo", navelo je ministarstvo. Dodali su da napad "nije smeo da se desi, ali ni izložba sa onako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena".
 
U međuvremenu je grupa psihologa, psihijatara, psihoterapeuta i drugih radnika u oblasti mentalnog zdravlja pozvala kolege da potpišu peticiju u znak protesta zbog saopštenja Ministarstva kulture Srbije i da ukažu na neprimerenost komentara koji se tiču "stanja svesti" umetnika čiji radovi su bili meta napada nedavno u Beogradu.
 
Usledila je nova reakcija Ministarstva kulture i informisanja, uz novo omalovažavanje.
  • zanimljivo....

    19.10.2020 07:23
    svi OSUDJUJU !!!!!
    samo nas NEkulturni vucicev glasnogovornik ( ministarcic ) PLJUJEEEE !!!!! hmm, kad bolje razmislim pljuvanje im dodje kao vrlina u odnosu na ostale osobine....
  • Vertigo

    18.10.2020 15:51
    Gle, ko se javlja
    Džamahirija... Ovaj, građanska Be i Hahahahaha...
  • Stanoje

    18.10.2020 13:53
    Bravo bosanci, bili ste i ostali legende. Za razliku od našeg ministarstva kulture.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.