EPS: Kolubara ne prodaje ugalj lošeg kvaliteta

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" saopštilo je da odbacuje optužbe da prodaje ugalj lošeg kvaliteta koji utiče na povećanje zagađenosti vazduha, te navodi da Ogranak Rudarski basen "Kolubara" nikada građanima i firmama nije prodavao jalovinu sa visokim procentom gline.
EPS: Kolubara ne prodaje ugalj lošeg kvaliteta
Foto: Pixabay
Kako dodaju, RB "Kolubara" posluje sa kupcima uglja koji prilikom potpisivanja ugovora dobijaju i dekleraciju za asortiman uglja koji pojedinačno kupuju. Svaki asortiman uglja ima posebnu deklaraciju, a takođe svakodnevno se u akreditovanoj laboratoriji radi uzorkovanje i analiza proizvoda.
 
"Svaki kupac uglja ima mogućnost da reklamira proizvod ako isporučeni ugalj ne odgovara standardima po deklaraciji. Komisija Ogranka RB „Kolubara“ reaguje po upućenoj reklamaciji i odlazi do kupca na proveru. O zadovoljstvu kupaca kvalitetom uglja koji se isporučujе iz RB Kolubara najbolje svedoči podatak o minimalnom procentu reklamacija nakon dostave na adresu, kao i velika potražnja za našim proizvodom na tržištu. Redovno se pripremaju i izveštaji o reklamiranim količinama. Na osnovu isporuke sušenog uglja procenat odobrenih količina reklamacija u odnosu na ukupno isporučenu za prvih devet meseci 2020. godine je 0,05 odsto, a za isti period odobrenih reklamacija na osnovu isporučenog sirovog uglja je 0,1 odsto", navodi se u saopštenju.
 
Dodaju i da ogranak RB Kolubara prodaje ugalj svih asortimana transparentno i javno, putem javnih poziva, posebno za svaku kategoriju kupaca.
 
"Većina kupaca prijavljuje se za kupovinu sušenog uglja, asortiman komad i komad - kocka i  sirovog komada. Najveći broj domaćinstava upravo koristi te vrste uglja. Ogranak RB "Kolubara" radi anketiranje zadovoljstva kupaca i ocene su pozitivne. Navodi o lošem kvalitetu uglja kao uzroku zagađenja su paušalno iznete tvrdnje bez ikakvih dokaza. Da bi se utvrdio uzrok nekog zagađenja, a posebno aero-zagađenja, potrebne su analize kvaliteta vazduha i praćenje tih rezultata kroz vreme. To rade relevantne institucije, nadležne za zaštitu životne sredine. Pre plasmana kupcima, ugalј prolazi kroz suvu separaciju čime se u najvećoj meri oslobađa od svih primesa", dadaju u EPS-u.
 
Direktor istraživačke stanice Petnica Vigor Majić tvrdi da je za skok zagađenosti vazduha najodgovornija ugljarska mafija koja kao ugalj prodaje jalovinu sa velikim procentom gline, o čemu više OVDE i OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.