VIDEO Krizni štab odlučio: Ugostiteljski objekti i tržni centri ostaju zatvoreni, doneta i mera za ulazak u Srbiju

Ugostiteljski objekti i tržni centri ostaju zatvoreni, odlučio je danas Krizni štab.
VIDEO Krizni štab odlučio: Ugostiteljski objekti i tržni centri ostaju zatvoreni, doneta i mera za ulazak u Srbiju
Foto: FoNet
Ovo će važiti najmanje do kraja ove nedelje, ali pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, nakon sednice Kriznog štaba na pitanje novinara nije precizirao kada će Štab ponovo zasedati odnosno do kada su oročene ove mere.
 
Građani Srbiji vakcinisani sa dve doze vakcine moći će da uđu u zemlju bez da rade PCR test ili da budu u izolaciji, a to će važiti i za strane državljane koji su primili "vakcinu iz Srbije". On je rekao da će takva odluka danas biti precizirana uredbom Vlade Srbije, a odnosiće se na građane koji su primili dve doze vakcina Fajzer, Sputnjik V i Sinofarm, i one koji su dobili jednu dozu Astrazeneke.
 
Krizni štab je usvojio zahtev Ministarstva prosvete da se omogući učenicima da u manjim grupama, uz striktno poštovanje epidemioloških mera, mogu da dođu u školu i budu ocenjeni. Ministarstvo će definisati jasno uputstvo i proslediti ga školskim upravama.
 
Gojković kaže da su sve mere koje imamo doprinele da nemamo nagli skok novozaraženih. Ipak, kako dodaje, taj broj je i dalje visok što znači da sve mere ostaju i da moramo da se svi vakcinišemo.
 
On je precizirao da je do sada 1.310.000 građana primilo prvu dozu vakcije, a 900.000 i drugu i od tih potpuno vakcinisanih niko nije umro, niti je bio životno ugrožen, ni na respiratoru, niti je imao tešku kliničku sliku.
 
 
Inače, pred današnju sednicu epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da nema popuštanja mera. On je za RTS rekao da moramo da izdržimo još ovu nedelju sa postojećim merama jer je situacija u bolnicama teška. 
 
"Moramo biti realni, objektivno sagledati situaciju. Bolnice su takoreći potpuno pune, ambulante su radile skoro do kraja dana i noći, imamo povećanje broja pregleda, nemamo nijedan podatak koji kaže da možemo da ublažimo mere", naglasio je epidemiolog.
 
"Mislim da je razumno izdržati do kraja ove nedelje sa ovim merama i pokušati da stabilizujemo situaciju", naveo je Tiodorović i istakao da je, prema poslednjim podacima, najveći procenat novih slučajeva infekcije kovidom među populacijom od 30 do 55 godina, ali da je najveći procenat smrtnosti kod osoba starijih od 65 godina.
 
Epidemiolog je dodao da je situacija, prema analizi kliničara koji rade u kovid bolnicama, možda teža nego u decembru.
 
On je rekao da je i među decom značajan broj pozitivnih, zbog čega će najverovatnije ostati organizovanje nastave onlajn za starije osnovce i srednjoškolce.
  • Miroslav

    24.03.2021 18:41
    @ Namerno neinformisan
    Kakve veze ima koliko je godina imao pokojni glumac, sa činjenicom da je preminuo od posledica virusa kojim se zarazio a bio je vakcinisan među prvima u Srbiji, prvu dozu primio 21.01., i sa činjenicom da je ministar izneo neistinu?
  • Bibilibi

    24.03.2021 13:58
    Za @logi
    Postoji i četvrti način ulaska u Srbiju: u BIH unajmiš privatno sanitetsko vozilo, pa čak i kad imaš simptome kovida, ne radiš test ni u BIH ni u Srbiji, na granici te niko ne gleda!
  • Namerno neinformisan

    24.03.2021 13:47
    @Miroslav
    Zašto takav komentar? Vlasta Velisavljjević je imao 94 godine, prema izjavi njegove žene dok se nije vakcinisao gotovo da i nije izlazio iz kuće i imao kontakte. Razmislite kakav mu je bio imuni sistem? A i razmislite da li bi bio bezbedniji da se nakon toga kretao među većim brojem vakcinisanih i odgovornih ljudi. Ljude poput njega može da sačuva vakcina koju primimo mi mlađi mnogo pre od one koju lično prime.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija