Ekonomski analitičari: 600 miliona evra za Premijer ligu previše da bi bilo isplativo

Ekonomisti i analitičari su složni u oceni da je iznos od 600 miliona evra koliko je Telekom Srbija platio za prava prenosa utakmica Premijer lige, ukoliko je tačan, prevelik da bi bio isplativ.
Ekonomski analitičari: 600 miliona evra za Premijer ligu previše da bi bilo isplativo
Foto: Pixabay (ilustracija)
Goran Radosavljević, profesor na FEFA, ističe za list Danas da treba napraviti računice, ali ako je 100 miliona plaćeno za 380 utakmica, to znači da treba obezbediti skoro 300.000 evra reklama po utakmici.
 
"Nisu sve utakmice jednako zanimljive za publiku. Pitanje je ima li dovoljno preduzeća koja bi mogla da plaćaju, osim ako druga državna i javna preduzeća ne budu morala da plaćaju reklame. Problem je što imamo državno preduzeće sa blanko računom i može da povuče novca koliko hoće, pa čak i iz primarne emisije kao što smo videli s korporativnim obveznicama koje je otkupila NBS. Dosadašnji projekti kupovine kablovskih operatera koji su skupo plaćeni pokazali su se kao neisplativi. Dug je ogroman", upozorava Radosavljević.
 
Petar Đukić, profesor na TMF i član Naučnog društva ekonomista, ističe da kad bi se ovde radilo o pravom privatnom sektoru, ne bi došlo do takvog posla.
 
"I da javni sektor nije najdirektnije povezan sa političkim rukovodstvom ne bi se to desilo. Sada u javnom sektoru možemo sve da očekujemo. U ovom slučaju ne brine me toliko odliv sredstava, koliko to što Telekom, koji je prema bilansima u krizi prošle godine, ulazi u investiciju od preko pola milijarde evra za sportski program. Ovo mi više deluje kao političko nego kao tržišno rešenje", ocenjuje on.
 
Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk za Nova.rs kaže da ne vidi kako Telekom može da vrati investiciju od 600 miliona evra u narednih šest godina za prenose fudbalske Premijer lige na kanalima TV Arena Sport.
 
"Očito je namera da se poveća broj pretplatnika paketa koje Telekom nudi, ali s obzirom da prosečna pretplata nije veća od 20 evra mesečno, sumnjam da na taj način može da se vrati uloženo. Ne verujem ni da sa reklamama u pauzama prenosa to može biti nadoknađeno. Osim toga, niko nije pitao 4,8 miliona građana Srbije koji su akcionari Telekoma šta oni misle o tome", kaže Ćulibrk
 
Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, kaže za Danas da kada je prvi put čuo za iznos, nije poverovao. On naglašava da je to višestruko više nego što se plaća za prava prenosa Premijer lige na daleko bogatijem i unosnijem tržištu Nemačke, Švajcarske i Austrije.
 
"Prvo, da li je možda pravi cilj da se nastavi rat i da se po svaku cenu ugrozi poslovanje konkurenata koji nisu suprotstavljeni samo na planu sportskih prenosa? I drugo, da li nije reč o ispumpavanju novca iz državne kompanija, o mogućnosti da je dobar deo tog novca rezervisan za druge svrhe? Dakle, izaziva slične asocijacije kao već famozni Telekomov aranžman sa Kopernikusom", ukazuje on.
  • BoeserWolf

    23.07.2021 14:56
    @Toza
    Zasto postoji tuzilastvo pitate?

    Pa zato sto ne postoji
  • Caslav

    23.07.2021 14:44
    Zavisi koga pitas. Ako te to odrzi na vlasti jos koju godinu da mozes da hapas, i tek kako je dobra investicija, s time da nisi privatnog novca ulozio nista, a postao si jos bogatiji.

    To je kod nas biznis i to je ono cemu puno ljudi streme - uzmi ono sto nije tvoje. Za takve se kod nas kaze - "snasao se".

  • Joja

    23.07.2021 13:36
    Nebi me cudilo da uskoro bude besplatno uvodjenje i koriscenje telekomovih paketa i 3000din pride.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija