Kriminolog: Histerična reakcija na Belivukov iskaz pokazuje osećaj krivice

Kriminolog Dobrivoje Radovanović veruje da je osumnjičeni šef kriminalne grupe Veljko Belivuk lagao u iskazu, ali da histerična reakcija predstavnika vlasti i pojedinih medija pokazuje osećaj krivice.
Kriminolog: Histerična reakcija na Belivukov iskaz pokazuje osećaj krivice
Foto: Pixabay (ilustracija)
On je za N1 rekao da je očigledno da su imali kontakte sa tom kriminalnom grupom. Kako navodi, u vreme kada je radio u Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja, rađene su studije koje su pokazale da 50 odsto teških kriminalaca laže kada iznosi odbranu, a 50 odsto priznaje da je činilo krivična dela ali po nečijem nalogu.
 
"Ljudi koji se bore za život u toku suđenja (součavaju se sa dugogodišnjim robijama) imaju pravo da lažu i verujem da lažu. Ono što meni nikako ne ide u glavu je histerična reakcija gomile ljudi, što pokazuje nekakvo osećanje krivice za to. Postoji osećanje krivice pošto je očigledno postojala saradnja vlasti sa tom kriminalnom grupom“, ocenio je Radovanović.
 
Podsetio je na izjave bivšeg potpredsednika FK Partizan Vladimira Vuletića da je generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić imao značajnu ulogu u usponu Belivukove kriminalne grupe.
 
Radovanović je ukazao i da saradnja vlasti sa huliganima nije novi fenomen u Srbiji, već da traje još od 1990. godine kada su te navijačke grupe formirane i odmah su, kako je rekao, imale veliki kriminalni karakter i svaka vlast ih je, nažalost, koristila, sve do sadašnje.
 
Ocenio je i da unutar vladajuće Srpske napredne stranke postoje žestoki sukobi i da je slučaj Belivuk posledica tih konflikata.
 
Radovanović je istovremeno izrazio strahovanje da će predstavnici vlasti i provladini mediji narednih dana krenuti u novu kampanju – građenje veze opozicije sa Belivukovom kriminalnom grupom kako bi time pokušali da steknu koji politički poen.
  • Grbavom botu

    26.07.2021 01:14
    Dokazi
    Postoje slike i snimci gde Belivuk bije narod na protestu protiv vlasti, kako izlazi iz SNS-a, šamara navijače koji viču "Vučiću pederu"... Svima je bilo jasno i pre nego što je Belivuk progovorio. Čuvaj se samo majoneza u sendviču, toplo je brzo se kvari
  • @Grbavi

    25.07.2021 11:23
    Sviđa mi se kako sa jedne strane tvrdite da je "na jedan perfidan način optuženi već osuđen" a istovremeno nemate nikakav problem da poverujete apsolutno svim optužbama koje je dotični izrekao na tuđ račun, tu vam nimalo ne smeta da ovog drugog "već osudite". Vi ste bastion nepristrasnosti i integriteta.
  • Dete rock'n rola

    24.07.2021 08:31
    Pa ne bih se ja baš kladio da Velja sve laže.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija