Na snazi narandžasti i žuti meteo-alarm

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas na području Srbije biti veoma toplo, s temperaturama oko 35 stepeni. Na snazi je žuti i narandžasti meteo-alarm.
Na snazi narandžasti i žuti meteo-alarm
Foto: Pixabay
Žuti meteo alarm, koji označava potencijalno opasno vreme, upaljen je za Beograd, Šumadiju i Pomoravlje.
 
Prema upozorenju, treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.
 
Osnovni savet lekara je da oni koji ne moraju ne izlaze iz kuće u najtoplijem delu dana.
 
Ukoliko izlazimo, dobro je da kod sebe imamo neko sredstvo za rehidrataciju, kao i nešto slano i slatko - slani kikiriki, badem ili lešnik, zato što znojenjem gubimo elektrolite koje treba nadoknaditi, ali isto tako na ovako visokim temperaturama se gubi i glukoza, pa je dobro popiti zaslađenu limunadu.
 
Iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" preporučuju građanima da životni prostor uvek bude rashlađen, kao i da bi idealno bilo da se sobna temperatura održava ispod 32 stepena tokom dana i ispod 24 stepena tokom noći, što je naročito važno za hronične bolesnike, decu uzrasta do dve godine i starije od 60 godina.

Teme

vreme
  • Dr Ivan Grbic

    14.08.2021 17:26
    Ovo su dobre preporuke za slano i slatko, i puno tecnosti.

    U Americi su klime najcesce podesene na 21-24C (studija u Teksasu 2019.). Vecina je kao idealnu temperaturu navela 72F (22.2C). Ljudi su tako navikli i ne smeta im.

    A kod nas je "ok" (i za hronicne bolesnike) kada je ispod 32C, to se zove rashladjen zivotni prostor???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.