Kisić: Više od 90 odsto korisnika gerontoloških centara je vakcinisano

Za 36 gerontoloških centara u Srbiji, USAID je poklonio 65 tableta, 36 televizora i prateću opremu, koji će korisnicima obezbediti lakšu komunikaciju sa porodicama i prijateljima u vreme pandemije.
Kisić: Više od 90 odsto korisnika gerontoloških centara je vakcinisano
Foto: 021.rs
Primopredaja donacije obeležena je danas u prisustvu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević, v.d. direktora USAID u Srbiji Šenli Pinćoti i stalne predstavnice Programa UN za razvoj Fransin Pikap.
 
Ministarka je zahvalila korisnicima gerontoloških centara zbog ponašanja tokom pandemije i istakla da su oni najsavesniji i najodgovorniji deo našeg društva.
 
"Više od 90 odsto korisnika gerontoloških centara je vakcinisano. To je razlog zbog kojeg, uprkos velikom rastu broja obolelih širom sveta, mi i dalje imamo stabilnu epidemiološku situaciju, a počeli smo i primenu treće doze vakcine", rekla je Kisić Tepavčević.
 
Ona je istakla da je pandemija pokazala koliko je neophodno da budemo tehnološki pismeni i da koristimo sva pomagala savremenog sveta.
 
"Upravo ovakvo opremanje domova za stare omogućava komunikaciju na daljinu, za koju nam je jasno da ne može da nadomesti fizičko prisustvo i dodire, ali, u uslovima pandemije, omogućava bezbedan kontakt sa bližnjima na svakodnevnom nivou. I upravo su se naši najstariji pokazali izuzetno agilni i vešti i sa velikom voljom prihvatili da uče savremene tehnologije", rekla je Kisić Tepavčević.
 
V.d. direktora USAID-a u Srbiji Šenli Pinćoti rekla je da su SAD u proteklih godinu dana uspele da dostave Srbiji oko pet miliona dolara pomoći u borbi protiv korona virusa, a da će uskoro dati i više.
 
"Odmah smo reagovali i kada nam je Vlada Srbije rekla da im treba pomoć za transport zaraženih sa teškom kliničkom slikom i, zajedno sa UNDP, nabavili smo i dostavili 11 ambulantnih kola širom Srbije", podsetila je Pinćoti.
 
Kada su, kaže, shvatili da starije ljude, zbog virusa, ne mogu da posećuju njihovi bližnji, pristupili su nabavci tableta i smart televizora, jer je ipak bolji i virtuelni kontakt nego nikakav.
 
Pinćoti je napomenula da je u ovakvo vreme najvažnije ostati zdrav i pozvala one koji se nisu vakcinisali, da to učine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.