Dmitrović: Novac nije presudan, demografski problem je pitanje svesti

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović istakao je da finansijska izdvajanja i mere Vlade i ministarstva nisu male, ali da rezultati mogu biti vidljivi tek za pet do deset godina.
Značajna finansijska podrška porodici, podsetio je Dmitrović, počela je usvajanjem Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom 2018. godine, kao i njegovim izmenama i dopunama ovog leta. Na tom polju će se, kako je rekao, raditi i dalje, ali novac, kad je demografija u pitanju, ponovio je ministar, nije presudan.
 
Demografski problem, postao je pitanje svesti i promenjenog sistema vrednosti u kojem, kako je rekao, deca nisu više najveće bogatstvo. On je ponovio da porodica mora ostati osnovna ćelija društva i da je demografija problem s kojim se suočavaju sve evropske zemlje.
 
"U Srbiji je nakon 56 godina, broj stanovnika pao ispod sedam miliona. Stopa rodnosti u celoj Evropi ne prelazi nivo proste reprodukcije od 2,1. U Srbiji, ta stopa je 1,5. Obilazeći Srbiju videćemo rešavanjem kog konkretnog problema, u određenoj lokalnoj sredini, možemo brže da rešimo i demografski problem", rekao je Dmitrović.
  • Mila

    07.10.2021 08:26
    Sramota
    Ovog hitno smeniti. Covek ne shvata za sta je zaduzen i koji su mu zadaci. Novcana davanja kako povecati i ispuniti obecanje u vezi davanja i za peto dete, a ne filozofiranje.
  • Realista

    22.09.2021 13:40
    Moj ste narod, imate simpatičnih momenata, ali zaslužujete da nestanete, s obzirom kakvu bagru trpite da vlada vama.
  • Popov

    22.09.2021 08:53
    Velika većina onih što su otišli su to uradili zato što ne žele da njihova deca odrastaju u zoo vrtu i zato što žele da im omoguće lepše detinjstvo i bolji život. Od ovih što su ostali samo teška sirotinja ima po pet-šest dece i sam Bog zna da takve niko u Srbiji ne voli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.