Ministarstvo prosvete: Navodi o hrvatskom jeziku u udžbenicima su stav SANU

Ministarstvo prosvete iznelo je stav u vezi sa reagovanjem predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji da se udžbenicima za 8. razred u Srbiji negira postojanje hrvatskog jezika.
Ministarstvo prosvete: Navodi o hrvatskom jeziku u udžbenicima su stav SANU
Foto: 021.rs
"Stav odbora SANU za standardizaciju srpskog jezika, kao naučne institucije koja donosi mišljenje o procesu odobravanja udžbenika, je da su južnoslovenski jezici bugarski, makedonski, slovenački i srpski jezik i da uz srpski jezik u napomeni treba dodati da Hrvati, Bošnjaci i pojedini Crnogorci ovaj jezik nazivaju hrvatski, bosanski/bošnjački i crnogorski."
 
Ministarstvo je to navelo u odgovoru Tanjugu povodom reagovanja predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, ali i zvaničnika i institucija u Hrvatskoj da se udžbenicima za 8. razred u Srbiji negira postojanje hrvatskog jezika.
 
Kako se precizira iz Ministarstva, tokom procesa odobravanja udžbenika, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja naišao je na kontradiktorne formulacije različitih autora.
 
Međutim, ukazuju, da shodno tome da Zavod nije naučna institucija i ne može da donosi mišljenje o tom pitanju, onda se obratio Odboru za standardizaciju srpskog jezika SANU, tražeći precizno uputstvo i formulaciju o grupisanju i podeli južnoslovenskih jezika.
 
"Stav Odbora je da su južnoslovenski jezici bugarski, makedonski, slovenački i srpski jezik i da uz srpski jezik u napomeni treba dodati da Hrvati, Bošnjaci i pojedini Crnogorci ovaj jezik nazivaju hrvatski, bosanski/bošnjački i crnogorski jezik."
 
Ministarstvo je navelo da se obrazovanje u našoj zemlji ostvaruje na ukupno 16 jezika nacionalnih manjina, među kojima je i hrvatska. Kako su naglasili, poštujući osnovno ljudsko pravo na obrazovanje, Srbija je obezbedila uslove da svi građani imaju pravo da se obrazuju na maternjem jeziku.
 
Navode da je za učenike pripadnike nacionalnih manjina koji se obrazuju na srpskom jeziku, omogućeno pohađanje 16 izbornih predmeta/programa, među kojima je i hrvatski jezik sa elementima nacionalne manjine.
 
Dodaju da se više od 1.200 naslova udžbenika izdaje na manjinskim jezicima, kao i da je takav sistem za obrazovanje nacionalnih manjina pohvaljen od strane EU i svih relevantnih međunarodnih institucija. Takođe, taj sistem obrazovanja na jezicima manjina nije obezbedila nijedna zemlja u okruženju, navode u Ministarstvu prosvete.
 
Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov rekao je da hrvatski jezik u Srbiji ne postoji, dodajući da je "to vrh ledenog brega društvenog konteksta koji uveliko opterećuje položaj Hrvata u Srbiji".
 
Ministar spoljnih poslova Hrvatske Goran Grlić Radman kazao je da je "negiranje postojanja hrvatskog jezika u udžbenicima za osmi razred u Srbiji sramotno ponašanje srpskih vlasti".

Teme

JEZIK
  • @Dobar dan!

    07.10.2021 12:52
    Mada se oko većine saglašavam s vama...
    Ovo je zvaničan stav ustanove vrlo tesno povezane sa SANU, a SANU nije opovrgnula stav da hrvatski nije jezik nego se samo malkice ogradila.
    SANU je najodgovornija za stanje u umetnosti, nauci, društvu i ne čini ništa da ih popravi, naprotiv.
    Dakle, to čime se SANU bavi nije ni nauka ni umetnost nego davanje "naučne" podloge za ultrasrbovanje i širenje mržnje.
    Dok ne kaže suprotno, SANU je saučesnik i odgovorna za ovaj stav.
  • Rile

    07.10.2021 12:13
    SANU je i početkom 80-tih prošlog veka uz političare tipa milošević i društvo mudrovala o jeziku,što Hrvatskom što Srpskom.To je bio početak a kraj je bio mnogo ružan i tužan.i još traje
  • Dobar dan!

    07.10.2021 11:50
    @ni nauka ni umetnost
    I ja sam se, poput Vas, prvo ražestila pročitavši prvobitnu vest.
    (Devedesete ne zaboravljam.)

    A onda sam je pročitala ponovo, kao i neke druge izvore.

    SANU nije, ponavljam NIJE tvrdio da je srpski matični jezik drugim jezicima.
    SANU ne spori postojanje hrvatskog jezika.

    Strogo lingvistički gledano, postoje objektivni argumenti zašto i dalje možemo smatrati da su „naši” jezici zapravo jedan jezik.
    Istovremeno NE spori se realnost, sociolingvistička i pravno-politička, pa imamo i različite nazive ne samo u različitim državama, već i u Republici Srbiji.


    Priznajem da strepim od najajvljenih novih udžbenika iz srpskog i istorije. Razum bi trebao da vlada, a struka argumentovano da da činjenice i tumačenje.
    Ne dozvolimo da političari i ovo iskoriste za bacanje magle ili jabuke razdora, ili donošenje još nekog ispraznog zakona zbog politikanstva i populizma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.