Afrička kuga otkrivena kod divljih svinja u četiri lovišta u Srbiji

Uprava za veterinu proglasila je zbog svinjske kuge zaraznim četiri lovišta.
Afrička kuga otkrivena kod divljih svinja u četiri lovišta u Srbiji
Foto: Pixabay
To su lovište na Svrljiškim planinama, na Suvoj planini na području opštine Bela Palanka, "Nišava" izmedju Bele Palanke i Pirota i lovište na području opštine Babušnica, rekao je rukovodilac Regionalnog centra za suzbijanje afričke kuge Niš Miroljub Marjanović.
 
On je naveo da je, nakon odstrela divljih svinja za koje je kontrolom utvrđeno da su zaražene afričkom kugom, u tim lovištima zabranjen lov divljači na 60 dana i preduzete su mere kako se to oboljenje ne bi prenelo i na domaće svinje.
 
"Na području pet okruga na jugu Srbije, Nišavskom, Pirotskom, Topličkom, Pčinjskom i Jablaničkom trenutno nemamo nijedan slučaj zaražavanja domaćih svinja tim virusom", izjavio je Marjanović.
 
Da bi takva situacija ostala i ubuduće, dodao je Marjanović, izuzetno je važno poštovanje mera koje je propisala Uprava za veterinu prilikom proglašenja ovih lovišta zaraženim.
 
Veoma je bitno, rekao je, da se higijenskih mera pridržavaju pre svih vlasnici domaćinstava u selima koja se nalaze na području zaraženih lovišta ili se naslanjaju na njih.
 
On je istakao da ljudi ne obolevaju od afričke kuge svinja, ali mogu da budu mehanički prenosioci bolesti, a naglasio je i da je veoma važno da lovočuvarska služba strogo vodi računa da ne bude krivolova na lovištima na kojima je lov privremeno zabranjen.
 
Podsetio je da se na području Pirotskog okruga od 2020. godine stalno pojavljuju novi slučajevi zaražavanja divljih svinja afričkom kugom, a bilo je i obolevanja domaćih svinja.
 
Prema njegovim rečima, na početku ove godine afrička kuga svinja pojavila se i među domaćim svinjama u aleksinačkim selima Mozgovo, Kraljevo i u domaćinstvima na periferiji Aleksinca.
 
Prema njegovim rečima zahvaljujući maksimalnom angažovanju svih nadležnih veterinarskih službi i lokalne samouprave, na tom području je bolest suzbijena i odjavljena krajem septembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.