Održan protest radnika EPS-a, Vučić pozvan da utvrdi odgovornost direktora Grčića

Protest nekoliko hiljada nezadovoljnih radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) održan je na površinskom kopu u Baroševcu.
Oni traže da se smeni vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Milorad Grčić, da se isporuči radnicima plaćeni ugalj za predstojeću zimu i nadoknadi deo zakinutih plata za prethodnih devet meseci.
 
Vođa protesta Milan Đorđević rekao je da je upućen dopis predsedniku države Aleksandru Vučiću od koga se traži da nadležne institucije "kazne Grčića zbog torture nad radnicima i gušenja rada sindikata, a zatim i smene zbog neracionalnog trošenja novca tog državnog preduzeća".
 
"Ako država ne preduzme ništa, a od Vučića tražimo da nadležne institucije utvrde odgovornost Grčića za rasipanje novca državnog preduzeća i torturu nad radnicima, organzovaćemo generalni štrajk", rekao je Đorđević.
 
Dodao je da Grčić nije uspeo da spreči dolazak radnika na protest, iako je jutros naredio da napuste radna mesta kako se ne bi priključili protestu zbog čega su autobusom odvezeni sa radnog mesta, ali su se oni vratili automobilima.
 
Grčić je saopštio da su "sami radnici tražili da napuste posao pre isteka radnog vremena, jer su se plašili za ličnu bezbednost".
 
Đorđević, koga je, kako tvrdi, "poltronski deo sindikata smenio prvog dana protesta, 22. oktobra u Beogradu na lažiranoj sednici Glavnog odbora, zbog čega ne priznaje opoziv", rekao je da je više puta tražio razgovor sa premijerkom Srbije Anom Brnabić o problemima u tom preduzeću, ali da nikad nije odgovorila.
 
"Ovih dana od kada je počeo protest, poslovodstvo je počelo ubrzano da rudarima, koji kopaju ugalj da bi se proizvela struja, isporučuje taj energent za grejanje njihovih domaćinstava", rekao je Đorđević i naveo da se radnicima dugovalo oko 5.500 tona uglja.
 
Dodao je da je policija na skupu bila korektna i da je "dobro što je došla da obezbedi protest jer se plašio da poslovodstvo ne inscenira neki konflikt".

Teme

EPS
  • Inž.EPS-a u penziji

    28.10.2021 20:16
    IQ Srbije
    Vučić bi kao osvedočene kadrove na mesto sadašnjeg direktora EPS Grčića mogao da postavi osvedočene kadrove dvojac Kružević-Basta, koji su ispekli zanat u danas već ukinutoj Elektrovojvodini.
    Tim pre što se najavljuje izgradnja nuklearnih elektrana u Srbiji. Ova dva mladića su kao skrojena za taj projekat. Malo bi im pomagao oko finansiranja i Siniša Mali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.