NUNS: Slaviša Lekić - novinar zbog kojeg je bilo lepše baviti se ovim poslom

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je saopštilo da je Slaviša Lekić personifikovao talenat, znanje i stil, bio je beskompromisan i posvećen.
"Bio je novinar zbog kojeg je bilo lepše baviti se ovim poslom", navodi NUNS, čiji je Lekić bio predsednik od 2017. do 2019. godine.
NUNS podseća da je Lekić novinarsku karijeru započeo u omladinskim novinama NON, a nastavio u Borbi i Našoj Borbi i istovremeno pisao za više jugoslovenskih novina - Nedeljnu Dalmaciju, Mladinu, Naše dane… Autor je nekoliko knjiga i publikacija, dokumentarnih emisija i filmova.
 
Lekić je bio osamdesetih godina prošlog veka, dodaje NUNS, "najtalentovaniji izdanak škole istinskog, pravdoljubivog, hrabrog novinarstva, nepravedno nazivanog omladinskog, i od prvih objavljenih tekstova čitaocima i profesionalcima nisu promakli njegov dar, istinska hrabrost i pre svega posvećenost profesiji koja je postala njegov život".
 
"Kao vojnik JNA u vreme Olimpijade u Sarajevu 1984. ispisaće u NON-u serijal potpisivan sa Slavi Šar-Mer, prve napise zbog kojih je snosio posledice (prekomanda iz Sarajeva u neku bosansku zabit). Nastaviće i nakon toga da se duhovito ruga i podsmeva tadašnjim ‘devijacijama društva’, koje će se izmetnuti u raspojasani nacionalizam", navodi NUNS.
 
NUNS podseća da se već krajem osamdesetih našao tamo gde je suštinski i pripadao – "u novoj redakciji crvene Borbe, kao jedan u nisci bisera, okupljenih pod selektorskom palicom Stanislava Staše Marinkovića". Izveštava sa Kosova, radi intervjue, žestoko piše o nasilnicima i prostacima koji mu se nađu u videokrugu.
 
"Kasnije, u svom magazinu Status, smešta gomilu nasilnika koji su se izdržavali novinarstvom u godišnji izbor za "bruku profesije". Mnogi od njih završiće tamo gde im je i mesto, u nekoj od tadašnjih i sadašnjih vladajućih stranaka", navodi NUNS.
 
Kolumne u Danasu objavljivaće godinama, držeći javne lekcije iz predmeta komentar, koristeći pritom svoju, najvredniju novinsku dokumentaciju u gradu. Građu zbog koje su mnogi poželeli da se nisu bavili javnim poslom ili bar da su bili oprezniji, naglašava NUNS.
  • mrva

    10.11.2021 14:12
    Jos mi stoje otvoreni tabovi sa njegovim tekstovima koje nisam stigao da procitam, a stavio ih pod "obavezno".. Neprevaziđen

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija