DJB: Opozicija da se uključi u kampanju obaranja promena Ustava na referendumu

Pokret Dosta je bilo (DJB) - Suverenisti pozvao je opoziciju da se uključi u aktivnu kampanju obaranja predloženih promena Ustava na referendumu zakazanom za 16. januar naredne godine.

DJB je u saopštenju naveo da je na nedavnoj sednici Republičke izborne komisije razmatran tekst Informacije o Aktu o promeni Ustava, koji javnosti treba da posluži kao osnova za razumevanje tematike o kojoj će se glasati na referendumu o promeni Ustava.

"Uprkos činjenici da član 26. Zakona o referendumu jasno propisuje da ovaj tekst mora sadržati objektivne informacije o pitanju kao i da verno i u jednakoj meri odražava stavove strana koje se zalažu za različite odgovore na referendumsko pitanje, članovi RIK-a usvojili su predloženu verziju vlasti koja u sebi sadrži isključivo afirmativne informacije", naveo je DJB.

U saopštenju je naglašeno da su DJB-Suverenisti i Zavetnici glasali protiv.
 
"Imajući u vidu javni interes objektivnog informisanja javnosti i propise, predstavnici DJB-Suverenista u RIK-u, upozorili su kolege da tekst nije u skladu sa Zakonom o referendumu i predložili da se tekst vrati na doradu i dopunu pre usvajanja", preneo je DJB.
 
U toj stranci ističu da tekst sadrži isključivo afirmativne informacije, dok nijednom rečenicom ne odražava stavove onih koji se zalažu za negativan odgovor na referendumu.
 
Naglasili su da "tekst ne sadrži čak ni mišljenje predsednika skupštinskog Odbora za pravosuđe, koji se javno izjasnio protiv predloženih promena Ustava".
 
"Kada je predsednik RIK-a stavio na glasanje ovaj predlog DJB da se tekst vrati na dopunu, za njega su glasali jedino DJB, Zavetnici i Dveri, a nakon što je potom na glasanje stavljen i predlog te nepotpune i protivzakonite odluke, protiv su glasali jedino DJB-Suverenisti i Zavetnici", prenosi se u saopštenju.
 
Navedeno je da su "svi ostali opozicioni predstavnici glasali za, uključujući Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), radikale, Tadićeve (članove Socijaldemokratske stranke) i, na žalost i Dveri".
 
"POKS i radikali očigledno fingiraju svoje protivljenje ustavnim promenama, dok za Dveri verujemo da se radi o greški njihovog člana RIK-a koja se, nadamo se, neće ponoviti", naveo je DJB.
 
DJB-Suverenisti su naveli da još jednom pozivaju sve opozicione predstavnike da "ne guraju glavu u pesak pred najavljenim skrnavljenjem Ustava Srbije", već da se uključe u aktivnu kampanju obaranja predloženih promena Ustava na referendumu zakazanom za 16. januar naredne godine.
Naglašeno je da se najavljenim promenama od narodne suverenosti otima čitava sudska grana vlasti, a u ime nezavisnosti od politike dovodi u zavistan položaj od nepotizma i krupnog kapitala.
 
Ističe se da je vlast ranjiva na referendumu 16. januara, te naglašava da će pobeda na referendumu pripremiti teren za pobedu na izborima.
 
"Neshvatljivo je da bilo koja istinski opoziciona politička opcija namerava da bojkotuje referendum na kome je lakše pobediti vlast, a izađe na izbore na kojima je to mnogo teže učiniti", navodi se u saopštenju.
  • crni domino

    16.12.2021 13:37
    Gledaj ti svoja posla ulizico, ostavi opoziciju na miru.
  • PetarPP

    07.12.2021 20:32
    @спонакршитељ
    Savo Manojlović, predstavnik Kreni-promeni NVO je izjavio na konferenciji za štampu da će možda proširiti proteste na nedelju na dan referenduma - "pa da vidimo kako će onda ljudi izlaziti na referendum dok traje protest po celoj Srbiji".
    Inače drago mi je da se slažemo u većini stvari a još draže što ćeš glasati i na referendumu pa makar te i Kreni-promeni sprečavao u tome. ;)
    Pozdrav!
  • спонакршитељ

    07.12.2021 10:27
    @PetarPP

    Да ли ти верујеш да у Србији постоји опција која може да преузме власт и која није финансирана од стране Запада или Истока? Ја разумем да постоји могућност да је ово финансирано од стране некога. Исто тако разумем да је СНС финансиран од стране некога да свргне ДС пре скоро 10 година. И шта ћемо сад? Јел треба да оставимо СНС да влада довека, пошто не постоји толико ”чиста” опција да им се супротстави? У Србији од распада Југославије сјашу једни, узјашу други. И нико није био добар. Можда су ови протестанти добри? Судећи по последњих 30 година наше историје, највероватније нису. Ако ништа, барем је време да ови сјашу, па да нови узјашу. Људи у Србији немају перцепцију демократије. Не схватају шта је то. Ја схватам да смо ми политички доста необразована нација и дубоко корумпирано друштво. Али народ барем има моћ да сваке 4 године казни онога ко је на власти за све лоше ствари које уради. Али из неког разлога, људи у Србији то раде на сваких 12 година. Народ треба да научи да има моћ да казни оне који раде против нас. И ту своју моћ треба да показује сваке 4 године. СНС је одавно требало да буде прошлост. Нека постану прошлост на крилима ових догађаја, ко год да дође на власт. А ако ти нови (финансирани са Запада или Истока, небитно је) не буду добри, и њих да отера народ након 4 године. Нека политичари науче да им је рок трајања 4 године ако су добри народу, а не 12 година, јер је уништење природе у држави једина ствар која може да им уздрма престо.

    ПС: Гласаћу НЕ.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija