Inflacija će "pojesti" povišice u javnom sektoru, rast plata se neće ni osetiti

Zaposleni u zdravstvu, socijalnim službama i vojsci dobiće povećanje plata od osam odsto, dok ostalima u javnom sektoru sledi povećanje od sedam procenata.
Inflacija će "pojesti" povišice u javnom sektoru, rast plata se neće ni osetiti
Foto: 021.rs

Kako piše Politika, postoji opasnost da rast cena, odnosno inflacija, umanji i obezvredi ovu povišicu.

Na osnovu vodećeg kompozitnog indikatora potrošačkih cena (IPC), u četvrtom tromesečju ove godine u Srbiji se očekuje međugodišnji rast cena od oko 7,3 odsto, a u prvom tromesečju 2022. od oko 7,5 odsto, objavio je juče Republički zavod za statistiku.

Ljubomir Madžar, profesor Ekonomskog fakulteta u penziji, kaže da od procenta povećanja plata treba oduzeti procenat povećanja cena i videti koliko je realno uvećanje zarada.
 
"Ako rast cena bude 7,5 odsto u prvom tromesečju 2022, a možda će biti i više, povećanje zarada će u realnom izrazu biti blisko nuli ili čak negativno. To znači da bi se realne plate smanjile što i nije nikakvo iznenađenje jer smo pogođeni pandemijom. Ona sigurno ne doprinosi povećanju proizvodnje i porastu standarda", navodi Madžar za Politiku.
 
Naglašava da bi bez ovog uvećanja plata od sedam i osam odsto ta razlika bila još veća.
 
Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, potvrđuje da će povećanje plata u javnom sektoru pojesti inflacija. 
 
"Mi delimo sudbinu sveta. Uopšte nisam optimista da će svet moći da prođe bez prilično visoke stope inflacije", kaže Savić za Politiku.
 
Osnovna plata lekara specijaliste od Nove godine iznosiće oko 119.000 dinara, medicinske sestre od 54.000 do 70.000, a plata nastavnika početnika oko 66.000 dinara
 
Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, napominje da je povećanje plata uvek dobrodošlo, ali je nedovoljno, s obzirom na to da su trenutna primanja prosvetnih radnika ispod republičkog proseka. 
 
"Inflacija bi mogla da pojede ovo povećanje, mada smo mi već godinama unazad na istom. Početnička plata nastavnika je oko 62.000 dinara, što znači da će sa uvećanjem biti oko 66.000 dinara. Na to idu davanja za starešinstvo i godine staža, ali opet ostajemo da se vrtimo oko republičkog proseka. Razočarani smo što je došlo do odlaganja uvođenja platnih razreda za 2025. Sa državom smo potpisali sporazum o rešavanju spornih pitanja i trebalo je zakon da stupi na snagu još 2016. Pošto nema platnih razreda, mi se vraćamo na sektorsko povećanje zarada", zaključuje Janković. 
  • R

    23.12.2021 07:04
    R
    Jos malo,ima da leti ova SNS bagra!!! Osiromasili su pola naroda a druga je zaduzena za ceo zivot! Drzavu rasprodali,svo ovo nezadovoljstvo nemoze i nesme da traje!
  • Imre

    22.12.2021 22:22
    Voleo bih da mi neko kaze,koji to 10 najplacenijih proizvoda prodajemo EU ili SAD.Mi nemamo industrijsku robu,jer je industrija u rukama stranih investitora,pa roba nije nasa niti njen visak vrednosti.Poljoprivredni proizvodi jos se drze ma stranom trzistu,ali malo kao finalni proizvodi .Drzavno zemljiste se raubuje sa malo ulaganja a zeljom da se izvuce sto veci profit,tako se secerna repa seje svake trece godine umesto pete uz dodatak stajnjaka.Drzava mora da to zemljiste proda mladim skolovanim ljudima koji zele ostati na ocevini gde imaju male povrsine za porodicno bavljenje stocarsko/ratarskom proizvodnjom.Poljoprivreda uz preradu,treba da bude naj veci izvoznik gotovih i polugotovih proizvoda.
  • Tetka

    22.12.2021 22:00
    Čudno da niko nije napisao tekst o smanjenju plata u zdravstvu od pre par meseci.Degradacija svih I svega...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija