Patrijarh Porfirije: Autodestrukcija na autoputevima i mostovima se prikazuje kao vrlina

Poglavar SPC patrijarh Porfirije izjavio je da svom narodu želi da bude plodan, da se rađa i množi, da bude kreativan, da živi u radosti, da se raduju jedni drugima, a ne da se mlate motkama po ulici.
"Šta očekivati od patrijarha ili od bilo kog hrišćanina? Jednostavna, biblijska mudrost izrečena rečima majke Jevrosime '...da zlo dobro doneti neće', dobar je komentar i o autodestrukciji na autoputevima, mostovima, raskrsnicama koja se prikazuje kao vrhunska vrlina. Ni za zapetu ne menjam moj poziv na mir, ljubav, štaviše na civilizaciju ljubavi. Pritom insistiram na permanentom dijalogu, koji će doneti mir", rekao je patrijarh Porfitije za današnju Politiku.
Porfirije je to rekao povodom njegove nedavne poruke o protestima, koja je u delu javnosti doživljena kao podrška vlastima
On je rekao i da "pojedini mediji liče na Prokrustovu postelju, a novinari na samog Prokrustra, mitskog jelinskog gostioničara koji je onome ko legne u njegovu postelju, ukoliko je suviše dugačak, odsecao noge a nekog kratkog je istezao do smrti".
 
"Znači, ukoliko se nečiji stav ne uklapa u trenutno zadatu sliku stvarnosti koju određeni mediji diktira, tim gore po stvarnost, a ono što se izgovori će ili rastrzati ili iseći da bi se uklopilo u poželjni ideološki kontekst. A takva prokrustrovska medijska politika generiše nasilje na ulicama. Zbog odgovornosti koju imamo svi za sve, moramo to da priznamo jedni drugima", rekao je patrijarh Porfirije.

Komentari 120

  • CETINJSKI PADOBRANAC

    11.01.2022 02:29
    Za kim zvone zvona
    Ma ne ona Irinejeva mrtvačka, već obična iz romana.
  • čovek koji pamti

    10.01.2022 12:44
    Ma šta mi reče? Dobar Gojko?
    @Jova _

    "...Posle patrijarha Pavla tonemo sve dublje i dublje. ..."

    A za vreme Gojka smo - levitirali.
    Hahahaha!
    Sećate li se da su za vakta Gojka Stojčevića popovi blagosiljali tenkove, fotografisali se sa kalašnjikovima, UBIJALI ljude lopatom, seksualno se iživljavali na dečacima, itd?
    A Gojko - ni zuc.
    NIKADA, NI JEDNOM REČJU, nije osudio ponašanje njegovih službenika a kamoli da ih je kaznio!
    I stoga, nemojte od njega praviti sveca.
  • Jova_

    09.01.2022 10:19
    Ispravka
    Bezličniji i bezliičniji.
    Izvinjavam se zbog slovnih grešaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.