Primena Zakona o socijalnoj karti od 1. marta, za 77 evra prikupljaće se 140 podataka o korisniku

Primena Zakona o socijalnoj karti, koji je u januaru 2021. godine donet uz obećanja kako će se njime rešiti nagomilani problemi u sistemu socijalne zaštite, počeće da se primenjuje 1. marta.
Primena Zakona o socijalnoj karti od 1. marta, za 77 evra prikupljaće se 140 podataka o korisniku
Foto: Pixabay
Danilo Ćurčić, programski koordinator A11 - Inicijative za ekonomska i socijalna prava, kaže za Novu ekonomiju da će se socijalnom kartom prikupljati oko 140 različitih podataka o korisniku socijalne pomoći.
"Da li su količina i obim podataka koji se prikupljaju zaista neophodni za dobijanje socijalne pomoći, koja u Srbiji prelazi tek nešto više od 77 evra mesečno po pojedincu, ključno je pitanje za razumevanje toga šta nam donosi ovaj Zakon. Uzgred, tu socijalnu pomoć ogromna većina korisnika prima samo devet meseci u kalendarskoj godini, jer postoji prekid u davanjima za sve one koji se smatraju radno sposobnim. Za njih siromaštvo tri meseca godišnje ide na pauzu", kaže Ćurčić, prenosi Nova ekonomija.
Tako se u Socijalnoj karti prikupljaju podaci koji se tiču primanja korisnika novčane socijalne pomoći (koje centri za socijalni rad već poseduju), prikuplja se matični broj, informacije o invaliditetu, mestu i vremenu zaključenja braka, kao i brojni drugi podaci, navodi on. 
 
Takođe, Socijalnom kartom će se obrađivati i podaci o bivšim vanbračnim partnerima korisnika sistema socijalne zaštite i o prihodima ovih bivših vanbračnih partnera. 
 
"Svako razuman rekao bi da prikupljanje oko 140 ličnih podataka pojedinca koji je u stanju socijalne potrebe nije neophodno. Ovo posebno jer je krovnim propisom u ovoj oblasti, Zakonom o socijalnoj zaštiti i njegovim podzakonskim aktima, propisano šta je sve važno znati o korisniku novčane socijalne pomoći onda kad se on obrati centru za socijalni rad", kaže on. 
 
Prema njegovoj oceni zbog toga je obrada ovog "mora" ličnih podataka nepropocionalna svrsi koja se njome želi postići.
 
"Ta obrada neće gotovo ni na koji način unaprediti sistem socijalne zaštite. Jedino će ubrzati razmenu podataka između institucija koje će na osnovu automatske informacije iz sistema brže dolaziti do saznanja kada neko 'ispada' preko cenzusa - onda kada ima primanja veća od 77 evra mesečno", ocenjuje Ćurčić.
 
Zaključuje da je potrebna veća efikasnost i osetljivost za potrebe korisnika sistema socijalne zaštite, tako se dolazi do sistema koji je pravedan za najsiromašnije i koji je zasnovan na ljudskim pravima. Međutim, kako konstatuje, do toga se ne dolazi neproporcionalnom obradom podataka o ličnosti korisnika novčane socijalne pomoći.
  • Goga

    02.12.2023 18:38
    Kako preziveti
    Devet meseci sa po 10 000 a 3meseca travu da jedem ,penzoneri pored penzije dobijaju stalno pomoc a mi mozemo da umremo gladni ,koga je briga za gladne kad je sit !!!
  • Nena

    12.06.2022 11:49
    Uzas
    Ko se smatra vanbračnom partnerom..nije mi jasno.papir je bitan,da je neko u braku..77e.a tri meseci oasemo travu i zidove..uzas koliko je najgora socijalna u zemlji srbendiji..i zdravstvo i socijalna su od strane vrha projektovani da sto vise ljudi umre..dajte posao ili povećajte socijalnu neprekidno i nadjite ljudima posao.
  • Lidija

    04.03.2022 08:09
    Milovaovic
    Dali imaju pravo roditelji sa devetore dece da primaju socijalnu pomoć žive

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija