Protiv ambasadora Olivera Antića pre smrti podneta krivična prijava za obljubu deteta, biće odbačena

Pre smrti ambasadora Srbije u Portugalu Olivera Antića protiv njega je podneta krivična prijava zbog sumnje da je polno uznemiravao maloletnu devojčicu, potvrdilo je tužilaštvo.
Protiv ambasadora Olivera Antića pre smrti podneta krivična prijava za obljubu deteta, biće odbačena
Foto: Medija centar Beograd

Kako se navodi u odgovoru Prvog Osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu za 021.rs, krivična prijava protiv Olivera Antića podneta je od strane zakonske zastupnice oštećene devojčice, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo Nedozvoljene polne radnje iz člana 182 stav 2, u vezi člana 180 stav 1 Krivičnog zakonika. 

Ovi članovi regulišu krivične sankcije za obljubu nad detetom. 
 
U tužilaštvu navode da su nakon podnošenja krivične prijave imali nameru da provere navode krivične prijave.
 
"Ali će nakon saznanja o smrti prijavljenog doneti rešenje o odbačaju na osnovu člana 284 stav 1, tačka 2 Zakona o krivičnom postupku", poručuju u tužilaštvu.
Oni su apelovali i na to da se ne objavljuje fotografija krivične prijave koja kruži društvenim mrežama, poručujući da se time zadire u privatnost maloletne oštećene, što nije u skladu sa zakonom. 
 
Društvenim mrežama od ponedeljka uveče kruži prva stranica krivične prijave protiv Olivera Antića, u kojoj se navodi da je u periodu od leta 2020. do avgusta 2021. godine "u stanju uračunljivosti, svestan svog dela i njegove zakonske zabranjenosti, a čije je izvršenje hteo, postupajući sa umišljajem, radi zadovoljenja ličnog seksualnog nagona, izvršio polne radnje sa detetom". U prijavi, podnetoj 27. januara, opisano je na koji način je Antić, navodno, seksualno zlostavljao dete.
 
Povodom optužbi na račun Olivera Antića u vezi sa navodnim seksualnim zlostavljanjem devetogodišnje devojčice oglasila se i njegova porodica, odbacujući optužbe, a njihovo saopštenje možete pročitati na OVOM LINKU.
 
Zbog objavljivanja krivične prijave na društvenim mrežama i u medijima sa svim ličnim podacima maloletnog deteta, reagovala je Grupa "Novinarke protiv nasilja nad ženama", apelujući na medije da se pridržavaju etičkog kodeksa.
 
"U toku dana više portala objavilo je krivičnu prijavu protiv Antića, prenoseći detalje prijave uz slabu ili nikakvu zaštitu identiteta maloletne žrtve, čime ne samo da je prekršena novinarska etika, već i više propisa koji regulišu pravnu zaštitu maloletnih lica. Grupa podseća urednike medija i novinare da objavljivanje krivične prijave na društvenim mrežama ne sme biti opravdanje za kršenje prava deteta u medijskom prostoru. Objavljivanje detalja zločina i slabo skrivanje identiteta žrtve predstavljaju sekundarnu viktimizaciju maloletnog lica uz njeno nepotrebno i neopravdano izlaganje javnosti", poručuju "Novinarke protiv nasilja nad ženama".
 
Život i smrt Olivera Antića
 
Antić je rođen 1950. godine u Beogradu, gde se školovao i završio Pravni fakultet. Bio je autor ili koautor više knjiga i članaka koje se odnose na pravne nauke. 
 
Direktor Instituta za uporedno pravo postao je 1997, a godinu dana kasnije izabran je za dekana Pravnog fakulteta u Beogradu. Bio je dekan u vreme zloglasnog Zakona o univerzitetu, tzv. Šešeljevog zakona, kada su sa Pravnog fakulteta otpušteni profesori koji su bili kritični prema tadašnjem režimu.
 
Prema pisanju Istinomera, bio je blizak Srpskoj radikalnoj stranci, a kasnije je postao jedan od osnivača Srpske napredne stranke. Godine 2012. imenovan je za savetnika predsednika Srbije Tomislava Nikolića, bio je predsednik Komisije za odlikovanja. Ambasador Srbije u Portugalu postao je 2015. godine.
Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je 18. februara da je Antić preminuo u Lisabonu od posledica nesrećnog slučaja. Kako je navelo MSP, Antić će biti upamćen kao "vrsni profesor, veliki patriota i pravnik oštrog uma i britke reči". 
 
Ubrzo nakon što je objavljena vest o njegovoj smrti, saznalo se da je Antić preminuo od posledica pada sa litice na poznatoj turističkoj atrakciji u Portugalu, nazvanoj Usta pakla. Prema pisanju pojedinih medija, Antić je sam skočio sa litice, što je demantovala porodica, dok se prema drugoj verziji okliznuo i pao u more. 
 
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković upisao se u knjigu žalosti otvorenu povodom Antićeve smrti, navodeći da je preminuli ambasador bio "istaknuti patriota i rodoljub, bez suzdržavanja i kalkulisanja, uvek i na svakom mestu spreman da brani narodne i državne interese". 
 
Antić će biti sahranjen u Lisabonu u petak, 25. februara. 
  • David

    23.01.2023 11:08
    Let Let Bubamaro
    Kad se vineš u visine
    do oblaka čak ,

    čuješ srce kako kuca ,
    tik tikile tak ,
    čuješ srce kako kuca ,
    tik tikile tak ,
    dole zemlja izgleda ti kao šaren cvet ,
    let let bubamaro
    let let let
  • Mira

    24.02.2022 12:18
    Ko brzo sudi, brzo se i kaje
    Sam cin samoubistva, ukoliko je bio, govori da nije bio spreman da izneses svoju odbranu...da se suoči.
    Dete ne verujem da takve stvari moze lagati. Visoka je cena žiga, viša od svake materijalne koristi o kojoj sa pretpostavkom govorite.
    Detetu treba pružiti pomoć, podršku, psihološku, najpre. Takodje treba pustiti institucijama da rade svoj posao.
    Samo zrtve nasilja znaju koliko je teško progovoriti o svemu jer neretko zrtva ispadne krivac.
  • Mladen

    23.02.2022 23:43
    molim vas
    Molim samo neko nek mi objasni.. Sta radi jedan ambasador od 72 godine subotom u pola 2 ujutru na ivici litice??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.